4. Rupjmaizes kārtojums 10
• 500 g rudzu maizes rīvmaizes
• 700 ml saldā krējuma
• 300 g pūdercukura
• 1 kg zemeņu
• 1 apelsīns
• 200 g apgrauzdētu mandeļu skaidiņu
Zemenes, kas šur tur jau nopērkamas itin lēti, saspaida ar stampiņu. Taču tikpat labi var ieskatīties saldētavā – varbūt kāda zemeņu, brūkleņu, aveņu, jāņogu vai kādu citu ogu kastīte vēl saglabājusies. Var izmantot arī brūkleņu ievārījumu. Saldo krējumu saputo ar pūdercukuru.
Glāzēs vai stikla trauciņos liek rupjmaizes rīvmaizes kārtu, ogu kārtu un putukrējumu. Atkārto, kamēr glāze pilna. Pēdējai jābūt putukrējuma kārtai. Gatavo desertu uz pusstundu ieliek ledusskapī.
Cītīgi nomazgātam apelsīnam nomizo mizu, ko sagriež plānās strēmelēs. Pirms pasniegšanas pārkaisa grauzdētās mandeļu skaidiņas un pārliek apelsīna mizas strēmelītes.
Desertu var gatavot arī lielā bļodā, liekot kārtu pa kārtai.