FOTO. Kad sarkanbaltsarkanais nav tikai krāsa: 5 gardu ēdienu receptes svētkiem 10
Latvijai svarīgi valsts svētki ir ne vien vēlā rudenī – 18. novembrī, bet arī pavasarī – 4. maijā, kas ir Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena. Valsts atdzimšanas diena. 4. maijs ir jaunākā valsts svētku diena Latvijas vēsturē, tāpēc nav īsti savu svinēšanas tradīciju. Latvijas valsts simtgades birojs nāca ar iniciatīvu šajā dienā rīkot Baltā galdauta svētkus.
Lai mājās ienāktu svētki un rastos svinīga noskaņa, būtisks priekšnosacījums ir sakārtota, neikdienišķa vide. Mēs esam tauta ar izkoptu estētisko gaumi, tāpēc telpu rotāšana padodas dabiski.
Svētku sarīkošana neprasa lielus resursus vai daudz darba, toties sagādā patīkamus brīžus un vairo lepnumu par savu valsti. Galvenajam akcentam galda klājumā izmanto karoga krāsas. Galdautu, traukus un salvetes derētu piemeklēt atbilstīgus valsts karoga krāsām – baltus un tumši sarkanus. Galdu var rotāt ar attiecīgu krāsu ziedu kompozīciju. Rotāšanai var izmantot dzērvenes – sabērt dažādu izmēru stikla traukos, piemēram, garās un šaurās glāzēs.
Rotājumam var izmantot koku zarus, tajos iesienot atlasa vai cita materiāla lentītes vai dzīparus baltā un tumšsarkanā krāsā.
Ko likt galdā? Tie var būt tradicionālie ēdieni, kuru receptes pierakstītas vecmāmiņu recepšu kladēs. Taču var izvēlēties arī tādus, kas vēl jo vairāk paspilgtinās sarkanbaltsarkano gammu. Izrādās, ka to (gan dažādās niansēs un toņu variācijās) var atrast ne tikai bietēs, bet arī sarkanajos (violetajos) kāpostos, sarkanajos un baltajos sīpolos, pupiņās, dzērvenēs, ābolos, upenēs, redīsos, salātos. Galvenais, lai ēdiens tiek gatavots ar mīlestību!