FOTO. Cūkgaļai vairs nav vietas Vācijas skolās 6
Neparasts nosaukums plašai publikācijai Vācijas laikraksta “Die Welt” 11. februāra numurā: “Uz šķīvja – tikai halāls?” (“Alles Halal auf dem Teller?”). Tālāk seko apakšvirsraksts – “Reliģiskie likumi rada konfliktus bērnudārzos un skolu ēdnīcās. Vienlaikus tas ir arī liels bizness.”
Vācijas publika šodien momentāni saprot, par ko ir runa, bet dažam latviešu lasītājam laikam būs jāpaskaidro. Ar vārdu “halāls” saprot pārtikas produktus un ēdienus, kas pagatavoti saskaņā ar musulmaņu reliģiskajām tradīcijām. Līdzīgi ebrejiem, kuri uzturā lieto tā saucamo “košera” pārtiku, arī musulmaņi neēd cūkgaļu. Citu dzīvnieku gaļu drīkst lietot uzturā vien tad, ja dzīvnieks nokauts pēc “halāl metodes”, tātad ar asins notecināšanu.
Musulmaņi apgalvo, ka šāda kaušanas metode esot žēlsirdīga, jo dzīvnieks “vienkārši iemieg” (par žēlsirdību gan var strīdēties), bet pati gaļa esot tīrāka un garšīgāka, jo “bez asinīm”. Tie, kuri būs nogaršojuši halāla gaļu, tam varbūt piekritīs.
Kā raksta “Die Welt”, tad “visā zemē (Vācijā – J.L.) patlaban strīdas par ēdienkartēm, kuras ieteikuši nevis ārsti vai ekologi, bet gan noteikuši reliģiskie priekšstati – košers, halāls, vegānisms.”
Kāpēc tas notiek? Pēc pašiem pieticīgākajiem aprēķiniem, no 83 miljoniem Vācijas iedzīvotāju vismaz 5 % jau ir musulmaņi. Bet šie skaitļi vēl pilnībā neilustrē reālo situāciju. Katrs, kurš būs pastaigājies pa Berlīnes ielām, būs ievērojis – bērnu ratiņus parasti stumj lakatos savīstītas turku sievietes. Tāpat to, ka nejauši sastaptā skolnieku grupā vismaz puse bērnu nav vāciskas izcelsmes.
Kā aizvadītā gada 12. aprīlī rakstīja “Berliner Morgenpost”, tad “no trijām Kreicbergas (Berlīnes rajons- J.L.) skolām divās musulmaņu bērni jau ir lielā vairākumā – atbilstoši 75 un 86 procenti”. Bet Kreicberga ir tikai viens no daudzajiem imigrantu apdzīvotajiem pilsētas rajoniem!
Lai vācu bērni ēd cūkgaļas gulašu, bet turku- liellopa kotleti. Izrādās, halāla noteikumi prasa, lai virtuvē cūkgaļas nebūtu principā, tā pilnībā izslēdzot kaut teorētisku “netīro produktu” saskarsmi ar halāla produktiem. Eksistē vēl citas prasības – virtuvē nav atļauts izmantot tīrīšanas līdzekļus, kuru sastāvā ir spirts (tātad alkohols!), medmāsa bērnam nedrīkst iedot tableti, kuras kapsula gatavota no cūku kaulu želantīna utt.
Produkti, kas nonāk bērnudārzu un skolu virtuvēs, iziet stingru musulmaņu garīdznieku sertifikāciju – sākot no halāla kautuvēm, gaļas pārstrādes rūpnīcām un beidzot ar “tīru” piegādes transportu. Tā ir garantija, ka halāls būs īsts un nepatraipīts.
Musulmaņu skaits pasaulē strauji pieaugot (paredzams, ka ap 2030. gadā viņu būšot 30 % no pasaules iedzīvotāju skaita), tāpat gaļas pieprasījumu šajās zemēs veicina augošā labklājība.
Laipni lūgtu jaunajā skaistajā Eiropā! Bet ja vēlaties šodien Berlīnē nogaršot cūkgaļu, tad droši ejat uz ķīniešu restorānu! Vai arī uz mūsu pašu “Lido Kirsons”, kas atrodas pilsētas centrā netālu no Aleksandra laukuma. Kā liecina ēdienkarte, te jūs varat nogaršot “Schweineschnitzel überbacken mit Käse” – cūkgaļas šniceli, pārceptu ar sieru. Labu apetīti!
Noslēgumā piedāvāju fotogrāfijās redzamu nelielu ieskatu bijušās padomju republikas Kirgizstānas virtuvē – trekna, garšīga un 100% halāl!