Finansiste Ilze Jurkāne dalās ar sava Ziemassvētku našķa – rīsu pudiņa – recepti 17
Baņķiere, finansiste Ilze Jurkāne “Bez Tabu” rubrikā “Ziemassvētku garša” dalās ar rīsu pudiņa recepti. Šis deserts Ilzes svētku galdā tiek likts katros Ziemassvētkos.
Baņķiere, finansiste un kulinārijas eksperte Ilze Jurkāne dzimusi un augusi Amerika, strādājusi pasaules lielākajās bankās. Pirms gandrīz 30 gadiem pārcēlusies uz dzīvi Latvijā. Palīdzējusi šeit izveidot banku sistēmu, ieviesusi bankomātus un debetkartes. Ir kulinārijas eksperte un grāmatas “Dzīves garša” autore. Kā gardo stāstu stāstniece ar “Rimi gardēžiem” ceļo pa visu Latviju.
Rīsu un mandeļu pudiņš ar ķiršu mērci:
1 un 1/4 l piena (nedaudz vairāk kā litrs)
100 g cukura
300 g gargraudu rīsu
1 gareniski pārgriezta vaniļas pāksts
100 g sakapātu grauzdētu mandeļu
200 ml saldā krējuma
1 vesela mandele
400 g saldētu ķiršu bez kauliņiem
1 četrās daiviņās sagriezts citrons
1 ēd. k. kartupeļu miltu
1 ēd. k. ūdens
Rīsus aptuveni stundu līdz pusotru vārā pienā, kam pievienota uz pusēm gareniski pārgriezta vaniļas pāksts. Ilze pievieno arī pāris šķipsniņas sāls. Rūpīgi maisa, uzmana, lai nepiedeg.
Mērcei izmanto saldētus ķiršus, kam pievieno cukuru, un četrās daļās sagrieztu citronu. Vāra uz lēnas uguns. Izņem citronu, pievieno kartupeļu miltus, kas atšķaidīti ūdenī, lai mērce nedaudz sabiezē.
Mandeles vispirms blanšē, tad apgrauzdē un samaļ. Malumam nav jābūt smalkam. Sakuļ saldo krējumu. Kad rīsu masa atdzisusi, tai pievieno sasmalcinātās mandeles, vienu veselu mandeli un saputotu saldo krējumu.