Foto – Anda Krauze

RECEPTES 2

Ilze Lipska iesaka

Ķirbju biezzupa

• 1 neliels sviesta ķirbītis

• 1 kartupelis

• 2 burkāni

• ⅓ vidēja purava

• 1 ēdamkarote buljona (Ilze izmanto “Marigold Swiss” ekoloģisko dārzeņu buljona pulveri)

Reklāma
Reklāma
“Latvija ir iegājusi Nāves spirālē! Ar čurainu lupatu jāpatriec!” Hermanis par politiķiem, kuri valsti ved uz “kapiem”
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
“Izārdīs Latviju pa vīlēm!” Soctīklotāji “izceļ saulītē” vecu premjeres ierakstu soctīklos, kas izsauc viedokļu vētru
Lasīt citas ziņas

• Šķipsniņa maltas paprikas, čili, timiāna, ķimeņu un koriandra

• 1 l ūdens

• 100 g kausētā siera Dzintars klasiskais

• 100 ml saldā krējuma

• Sēklu maisījums

• Ķirbju eļļa

• Dīgsti zupas papildināšanai

CITI ŠOBRĪD LASA

Katliņā ielej nedaudz eļļas, apcep gabaliņos sagrieztu puravu, tad pielej ūdeni, pievieno buljona pulveri un gabaliņos sagrieztus dārzeņus. Kad tie izvārījušies mīksti, zupai pieliek saldo krējumu un kausēto sieru. Visu sablendē un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Pasniedz ar ķirbju sēklu eļļu, sēkliņu maisījumu un dīgstiem pēc izvēles.

Kviešu zelmeņa kokteilis

• 20–40 g svaigi griezta kviešu zelmeņa

• ½ ābola

• 1 glāze ūdens

Kokteiļa pagatavošanai var izmantot sulu spiedi vai blenderi. Lai vieglāk sablendētu, kviešu zelmeni un ābolu sagriež, kā arī pielej nedaudz ūdens. Kad viss samaisīts, pievieno pārējo ūdens daudzumu, lai dzēriens nebūtu pārāk biezs. Izberž caur sietu vai marlīti, lej glāzē un uzreiz dzer.

Spageti ķirbis ar riekstiem un dīgstiem

• Spageti ķirbis

• Sasmalcināti lazdu rieksti

• Dīgsti pēc izvēles

Spageti ķirbi pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un +180 °C cep aptuveni 20 minūtes (ja tas lielāks, cep ilgāk), līdz, pavelkot ar dakšiņu, sadalās makaroniem līdzīgās šķiedrās. Ķirbja mīkstumu ar dakšiņu izkasa uz šķīvja, pieber sasmalcinātus lazdu riekstus un krietnu devu sakapātu zirņu dīgstu, kā arī pievieno mazliet olīveļļas un sāli pēc garšas.

Zirņu dīgstu dzēriens

• Kastīte zirņu dīgstu

• ½ ābola

• 1 selerijas kāts

• Spināti (Ilze spinātu sulu sasaldē kubiciņos un uzglabā saldētavā)

• Svaiga gurķa gabaliņš

• Nedaudz citrona sulas

• Ūdens

Visu sablendē un dzer – svaigu, dzirkstošu un zaļumzaļu.

Padomi

• Dīgsti ir īsta vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu bumba. Dod mundrumu, stiprina imunitāti, uzlabo ādas, matu un nagu stāvokli. Ieteicams ēst svaigā veidā, var pievienot ēdienam, to padarot daudzveidīgāku.

• Diedzētos produktus uzturā var lietot visu gadu, tie vienlīdz labi iedarbojas jebkurā gadalaikā.

• Diedzēšanai nedrīkst izmantot ķīmiski apstrādātas vai kodinātas sēklas. Der speciāli diedzēšanai paredzētās (var nopirkt, piemēram, SIA “Schetelig” un “Mārupes sēklas” veikalos un citviet) vai ar bioloģiskām metodēm audzēti graudi un sēklas no pašu dārza.

Reklāma
Reklāma

• Uzturā lietojami līdz 5 cm gari dīgsti. Visvērtīgākie ir tikko plūkti.

• Ledusskapī dīgstus var uzglabāt aptuveni nedēļu, telpā – ne tik ilgi, jo siltumā tie turpina augt.

• Rukolas, sinepju, redīsu un kressalātu dīgstiem raksturīga ļoti piparota garša, bet kāpostu, brokoļu, zirņu un saulespuķu zaļumiņiem tā ir daudz maigāka.

• Nav vēlams vienam ēdienam izmantot vairākus diedzējumus ar izteiktu garšu, jo tie nomāc cits citu. Labāk kombinēt dīgstus ar asāku un maigāku garšu.

• Kamēr dīgsti nav nogriezti, jāatceras tos aplaistīt. Vienas no pirmajām vīst kreses.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.