Fiksie sacepumi: viegls un ātrs veids, kā pabarot ģimeni 0
Kad visi noguruši un izsalkuši pārnāk no darba, skolas vai ārpusskolas gaitām, sacepumi ir viegls un ātrs veids, kā pabarot ģimeni. Tos var pagatavot jau brīvdienās, ielikt ar visu cepamo veidni ledusskapī, un vakarā tik vien darba kā iešaut cepeškrāsnī. Šīs receptes ir tādas, lai sagatavi var ledusskapī glabāt vismaz 2–3 diennaktis. Šiem sacepumiem nav klasisko sastāvdaļu: maltās gaļas, olu, zivju, kas ātri bojājas.
Biezpiena–kartupeļu sacepums
• 1,5 kg kartupeļu
• 500 g biezpiena
• 400 ml 15% skābā krējuma
• tējkarote krievu sinepju
• pustējkarote maltu melno piparu
• ķiploka daiviņa
• tējkarote sāls
Kartupeļus novāra ar visu mizu, kad atdzisuši, nomizo un sagriež šķēlītēs. Ķiploka daiviņu sakapā. Skābo krējumu sajauc ar krievu sinepēm, maltiem melnajiem pipariem, ķiploku un sāli. Cepamo veidni (25 x 35 cm) iesmērē ar augu eļļu, kārto kartupeļu šķēlītes. Ar rokām sadrupina biezpienu, ja tas ir sapresēts, un izbirdina pār kartupeļiem pusi no biezpiena. Tad pārklāj trešo daļu no skābā krējuma daudzuma. Atkārto kārtas: kartupeļi, biezpiens, skābais krējums. Virsū saliek kartupeļu šķēlītes un pārklāj ar plānu skābā krējuma mērces kārtiņu. Ja ēdienu paredzēts gatavot nākamajā dienā, veidni pārklāj ar pārtikas plēvi un noliek ledusskapī. Cep 180 °C aptuveni 40 minūtes.
Makaronu sacepums ar desu un sieru
• 300 g makaronu
• 150 g desas
• 250 g siera
• 250 g skābā krējuma
• 50 g sviesta
• 2 ķiploka daiviņas
• pustējkarote maltu melno piparu
• tējkarote sāls
Makaronus izvāra mīkstus, nokāš, pieliek sviestu un maisa, līdz tas izkusis. Atdzesē. Desu sagriež mazos gabaliņos, sieru sarīvē, ķiplokus sakapā. Makaroniem pievieno desu, sieru (atstājot pāris ēdamkarošu, ko pārkaisīt virspusei), divas trešdaļas no skābā krējuma, ķiplokus, sāli un maltus melnos piparus. Samaisa. Liek veidnē, kas ieziesta ar taukvielām. Pārlej skābo krējumu un pārkaisa ar sieru. Liek cepties 200 °C 15–20 minūtes. Ja negatavo uzreiz, apsedz ar pārtikas plēvi un uzglabā ledusskapī.
Šampinjonu sacepums ar rīsiem
• 500 g šampinjonu
• 350 g basmati rīsu
• 200 g siera
• 3 sīpoli
• 120 ml saldā krējuma
• 2 ēdamkarotes sviesta
• 2 ēdamkarotes augu eļļas
• tējkarote sāls
• pustējkarote maltu melno piparu
Katliņā izkausē sviestu un ātri (30 sekundes) apcep rīsus, pārlej ar verdošu ūdeni (900 ml), uzvāra un vāra pāris minūšu. Noslēdz un ļauj rīsiem 20 minūtes piebriest – tā tie būs irdeni un nesaķeps. Sīpolus nomizo un sakapā. Šampinjonus sagriež šķēlītēs. Pannā uzkarsē eļļu, apcep sīpolus un šampinjonus. Sieru sarīvē. Saldo krējumu samaisa ar sāli un maltiem melnajiem pipariem. Maisa, līdz sāls pilnībā izkusis. Cepamajā veidnē kārto rīsus, tad šampinjonu un sīpolu kārtu, pārkaisa ar sieru, pēc tam atkal liek rīsus un nedaudz šampinjonu. Pārlej ar saldo krējumu un pārkaisa sieru. Cep 20 minūtes 180 °C. Sagatavi divas diennaktis var uzglabāt ledusskapī.
UZZIŅA
• Gardi sacepumi iznāk no visu veidu dārzeņiem, tikai tie pirms cepšanas jānovāra vai jāizsutina tvaika katlā.
• Lai sacepums būtu sulīgs un labi izcepies, tam vajag taukvielas. Var izmantot saldo krējumu, taču noder arī skābais krējums, siers, sviests.
• Izmantojot dažādu veidu sieru, īpaši cieto un ar pelējumu, visvienkāršākajam sacepumam var piešķirt eksotiskas garšas notis.
• Garšaugi, piemēram, timiāns, rozmarīns, itāļu garšvielu maisījums, karijs, atsvaidzinās sacepumu un piešķirs lielisku aromātu.
• Tomāts dod sulīgumu un patīkamu saldskābu garšu, tas iederas gandrīz jebkurā sacepumā.