Uzziņa 5
No 4 l lauku piena var pagatavot 750 g Fetas siera. Izmaksas – aptuveni 2,5 eiro (ja par 2 eiro no zemniekiem iegādājas svaigu kazas vai govs pienu, 0,5 eiro ir aptuvenās renīna un siera kultūras izmaksas). Veikalā 200 g iepakojumu var iegādāties par 2,5–3,5 eiro, tātad mājās gatavot ir daudz lētāk.
Padomi
• Fetas sieru bez recināšanas fermenta renīna nav iespējams pagatavot. Pieejami augu vai dzīvnieku izcelsmes renīni tabletēs vai šķidrā veidā (izdevīgāk). Piemēram, 20 ml pietiks, lai sierā pārstrādātu 200 l piena. Veikalā renīns maksā ap 3 eiro (20 ml), bet ārzemju interneta veikalos – 5 eiro (100 ml).
• Siera kultūras tiek apzīmētas ar lielajiem burtiem un cipariem, piemēram, MM100 vai CHN22. Fetas sieram der universālais baktēriju kultūru ieraugs (satur četras siera baktērijas). Sākumā var nopirkt divām lietošanas reizēm, bet, ja siera gatavošana iepatīkas, daudz izdevīgāk iepirkt lielāku daudzumu. Mazais iepakojums maksā 1,80 eiro (10 l piena), lielāks interneta veikalos maksā 5 eiro (200 l piena).
• Renīnu un siera kultūru mājas vajadzībām var iegādāties www.majasalus.lv, www.soira.lv (pieejami arī ļoti mazi iepakojumi, ideāli izmēģināšanai) un SIA “Neo” (lielāki iepakojumi).