Fazer uzsācis šokolādes ražošanu no 100% atbildīgi iegūta kakao 1
Uzņēmums Fazer sasniedzis mērķi un kopš 2017.gada patērētājiem piedāvā šokolādi un šokolādes izstrādājumus, kuru ražošanā izmantotās izejvielas nāk no 100% atbildīgiem kakao ieguves avotiem. Tagad papildus uzņēmuma tiešajām kakao audzētāju programmām tiek iepirkts kakao, kas sertificēts trīs lielākajās sertifikācijas sistēmās – UTZ, The Rain forest Alliance un The Fairtrade Cocoa Program. Fazer šokolāde ar jauno marķējumu jau sasniegusi veikalus Latvijā, informē uzņēmumā.
Kakao ir svarīgākā šokolādes izejviela, tāpēc tā ilgtspējīga ieguve šokolādes ražošanai nākotnē ir ārkārtīgi svarīga. Fazer ir rūpīgi strādājis pie uzņēmuma kakao iegādes programmas, palielinot atbildīgi iegūtā kakao apjomu no 85% 2016.gadā līdz 100% šogad. Tādejādi uzņēmums spējis pilnībā izsekot kakao piegādes ķēdēm un iesaistījies kakao audzētāju – vietējo zemnieku dzīves kvalitātes uzlabošanā.
“Uz mūsu produktiem nav attēloti konkrētie sertifikācijas marķējumi, jo mēs nevēlējāmies izcelt kādu sertifikācijas sistēmu pāri citām. Aprēķināts, ka līdz pat 80 procentiem no pasaules kakao audzētājiem nepieder nevienai sertifikācijas sistēmai. Mēs vēlamies attīstīt atbildīgu kakao lauksaimniecību arī ar šiem zemniekiem. Tas ir iemesls, kāpēc Fazer sāka pats savu programmu atbildīgai kakao ieguvei – Fazer for Better Cocoa, kas ietver gan sertificētā kakao piegādes, gan kakao, kas iegādāts no lauksaimniecības kopienām. Tādējādi mēs sniedzam tiešu atbalstu vairāk nekā 6000 zemnieku Nigērijā un Ekvadorā. Šī programma ļauj mums izsekot kakao piegādes ceļam tieši līdz konkrētiem zemniekiem,” uzsvēris Rolfs Ladaus, Fazer Confectionery rīkotājdirektors.
Atbalstu šādai Fazer uzņēmuma rīcībai pauž arī vides aktīvisti Latvijā. “Patērētāji arvien biežāk pieprasa no uzņēmumiem korporatīvo atbildību un veikalos izvēlas sertificētas preces. Mazie kakao ražotāji bieži dzīvo lielā nabadzībā, viņi izvēlas pamest kakao audzēšanu, lai pievērstos vieglāk audzējamām kultūrām, tāpēc kakao ieguve un līdz ar to šokolādes ražošana nākotnē var būt apdraudēta. Tāpēc atbalstāma tādu uzņēmumu kā Fazer rīcība atbalstīt vietējos zemniekus un spēt izsekot piegādes ķēžu ceļam 100% apmērā,” tā šo Fazer soli komentē vides aizsardzības organizācijas “Zaļā Brīvība” pārstāvis Jānis Brizga.
Aptuveni ceturtā daļa kakao apjoma, ko savā darbā izmanto Fazer, tiek iepirkts no Ekvadoras Dienvidamerikā, pārējās trīs ceturtdaļas – no Rietumāfrikas. Stingrā sertifikācijas sistēma garantē to, ka kakao ieguvē un ceļā līdz ražotājam tiek ievēroti svarīgi cilvēktiesību un vides aizsardzības aspekti. Šī kakao ieguvē nav izmantots bērnu darbs, nav izmantoti pesticīdi, kas kaitīgi kā videi, tā zemnieku veselībai, un kakao audzētāji saņēmuši godīgu samaksu par savu darbu.
Uz šokolādes iepakojuma tagad var izlasīt par ražošanā izmantotajiem atbildīgajiem kakao ieguves avotiem un norādi uz interneta resursu, kur atrodama sīkāka informācija – www.forbettercocoa.com.
Fazer piederošā šokolādes ražotne Vantā, Somijā saražo apmēram 100 000 kilogramu šokolādes katru dienu. Kakao tiek izmantots arī Fazer ceptuvēs Somijā, Zviedrijā, Krievijā, Latvijā un Lietuvā, kā arī kafejnīcās un restorānos Somijā, Zviedrijā, Dānijā un Norvēģijā.