Esiet piesardzīgi ar gatavajiem salātu maisījumiem! 0
Ir ļoti ērti un viegli atplēst maisiņu un iebērt bļodā jau gatavu, mazgātu salātu maisījumu, kam atliek pievienot kādu tomātu, sieru, olīvas un garšvielas – un burvīgs papildinājums vakariņām gatavs. Tas ietaupa laiku, jo izpaliek griešana un mazgāšana. Galu galā zaļumus ēst ir veselīgi.
Baktēriju “dārziņš”
Taču Lesteras universitātes pētījumos atklāts, ka šādi salāti maisiņos ir arī laba augsne baktērijām. Sula, kas izdalās no nogrieztām un sasmalcinātām salātu lapiņām, pārvērš salātus salmonellu un citu cilvēkam nevēlamu baktēriju „dārziņā”! Turklāt salātu sulām pateicoties, baktērijas vairojas apmēram 24 000 reizes straujāk.
Salāti ar gāzi
Salātiem ir dabiski visai ātri pēc noplūkšanas savīst. Lai šo procesu palēninātu, kad salāti tiek iesaiņoti plastmasas maisiņā, ražotāji maisiņā nereti iepilda speciālu pārtikas gāzi – kas ir līdzīga gaisam, ko elpojam, tikai bez kaitīgiem piemaisījumiem.
Tas ļauj pagarināt realizācijas termiņu – salāti ir svaigi un kraukšķīgi ilgāk. Tiesa tas ir tikai tikmēr, kamēr maisiņš netiek atvērts. Pēc atvēršanas īpašā gāze izplūst, atstājot salātus atvērtus baktērijām un gaisa plūsmai, kas laika gaitā salātu padara brūnus, mitrus un glumus.
Papīra dvieļi
Tāpēc vienmēr būtiski sekot, lai salāti maisiņā būtu svaigi, tos vēlams izlietot pēc iespējas ātrāk, un pēc maisiņa atvēršanas censties zaļumus vairs neglabāt ledusskapī.
Taču, ja tomēr neizdodas salātu maisiņu vienā ēdienreizē notiesāt, pirms likšanas ledusskapī, pie salātiem ielieciet pāris papīra dvieļa sloksnes – tās savāks lieko mitrumu un palēninās nevēlamos procesus – saķepšanu, savīšanu un nevēlamu baktēriju vairošanos un izplatīšanos.
Ik pa laikam nomainiet papīra dvieli, lai tas nekļūtu pārāk mitrs. Taču pirms salātu lietošanas tomēr der tos kārtīgi noskalot.