Ērkšķogas pārstrādei un mehanizētai novākšanai 1
Kuras ērkšķogu šķirnes noderīgas mehanizētai novākšanai? JĀNIS TUKUMA NOVADĀ
Svaigo ogu tirgū pircēji vienlīdz labi pērk gan zaļas, gan dzeltenas, gan sarkanas ogas, ja vien tās ir lielas, kvalitatīvas, pilnīgi nogatavojušās, bez miltrasas bojājumiem. Augļkopjiem svarīgas vēl daudzas citas īpašības. Latvijā līdz šim nav pētīts, kuras ērkšķogu šķirnes ir piemērotākās mehanizētai audzēšanai. Šis darbs ir uzsākts zemnieku saimniecībā “Mucenieki”, tur pirms pāris gadiem ierīkoja ērkšķogu kolekcijas lauku un pirmo ražu plānots novākt ar kombainu, kad ogu krūmi būs sasnieguši apmēram četru gadu vecumu un izauguši metru lieli.
Zemnieku saimniecības “Mucenieki” saimniece Ligita Rezgale stāsta: – Audzējot ērkšķogas mehanizētai novākšanai, svarīga ir ražība, krūmiem jābūt kompaktiem, lieliem, strauji augošiem, ar stāviem, lokaniem zariem, kas ir izturīgi pret mehānisku iedarbību. Ogām jānogatavojas gandrīz vienlaikus. Neder zemi krūmi, jo kombaina tehnoloģija neļauj novākt mazus krūmus ar nokareniem zariem. Kombains nevāc ogas līdz 0,5 m augstumā no zemes.
Izvēloties šķirni, jāņem vērā krūma spēja atjaunoties un nezaudēt ražību nākamajā gadā pēc ogu nokratīšanas. Šādas īpašības piemīt lielākajai daļai šķirņu: ‘Doņeckij Krupnoplodnij’, ‘Lielās Dzeltenās’, ‘Rozovij’, ‘Krasnoslavjanskij’, ‘Nr 323-9’ (Latvijas Valsts augļkopības institūtā selekcionētā jaunā forma – vēla, ar zaļām ogām), ‘Sadko’, ‘Kolobok’, ‘Rozovij’, ‘Ņežnij’ un citām.
! Ērkšķogas pārstrādei varētu būt papildu kultūra tiem, kuri audzē upenes, jāņogas, aronijas un kuriem ir novākšanas kombains. Tas ļautu ekonomiskāk izmantot tehniku ilgākā laika periodā.
Pārstrādei ērkšķogas iepērk par 0,25–0,45 eiro kilogramā, taču audzēšanas un novākšanas izmaksas ir zemākas, turklāt peļņu iegūst no liela apjoma. Jogurtu ražošanai pieprasa galvenokārt zaļas ogas, sukādēm pārstrādātāji iepērk jebkuras krāsas ērkšķogas. Sīrupam ogas jāvāc pilngatavībā, savukārt želejai tās jālasa tehniskajā gatavībā.