Foto – Fotolia © Natalia Klenova

Enerģiju pavasarī var gūt no maurlokiem + Ginta Aizupieša recepte 0

Ja trūkst enerģijas un darba prieka, tad jālūkojas pēc pirmajiem pavasara zaļumiem! Mazliet piemirsts gardums ir maurloki, kas ir vērtīgs C vitamīna un karotīna avots, skaidro „Aqua Luna” šefpavārs Gints Aizupietis.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

100 grami mazo lociņu satur 75 mg C vitamīna, tādēļ spēj uzlabot omu un pašsajūtu. Maurloki ir maigāki nekā, piemēram, puravi, sīpolloki vai šalotes sīpoli, tādēļ ēdiens iegūs niansētāku garšu. Pavasarī lociņus ēd svaigus, taču tos var arī sasaldēt ziemai.

„Vienmēr jāatceras, ka dārzeņus, zaļumus visvērtīgāk ir ēst to sezonas laikā. Pavasaris ir maurloku, sparģeļu, bērzu sulu laiks. Izbaudīsim to,” aicina Gints Aizupietis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ar maurlokiem var pārkaisīt, piemēram, grauzdiņus vai omleti ar kazas sieru, parastas sviestmaizes vai mīksti vārītas olas. Tos var pievienot pavasara zaļajiem salātiem. Tvaicētus jaunos kartupeļus lieliski papildinās seleriju un maurloku sviests.

Tomēr īsts pavasara „spridzeklis” ir lasis kopā ar sparģeļiem un gaisīgo holandiešu mērci, kurai pievienoti maurloki. Ēdienā ir daudz vitamīnu un noderīgu taukvielu, savukārt mērcei pievienotie zaļumi izcels zivs garšu, uzsver „Aqua Luna” šefpavārs.

Lasis, sparģeļi un holandiešu mērce ar maurlokiem
Četrām porcijām vajadzēs: 600 gr. laša filejas vai auksti kūpināta laša, 800 gr. sparģeļu, olīveļļu, sāli, piparus. Holandiešu mērcei: trīs lielus olu dzeltenumus, ēdamkaroti svaigi spiestas citronu sulas, 100 gr. nesālīta sviesta.

Holandiešu mērces pagatavošana. Ūdens peldē vai tvaikos karsētā traukā puto olu dzeltenumus kopā ar citronu sulu. Uzmanies, lai olas neuzvārās! Kad masa sāk sabiezēt, lēnām, vienlaikus turpinot putot, pievieno iepriekš izkausētu sviestu. Gatavā mērcē iemaisa sakapātus maurlokus. Ja mērce pirms pasniegšanas ir pārāk sabiezējusi, tai var pievienot vienu vai divas tējkarotes karsta ūdens.

Sparģeļiem nogriež galus, vajadzības gadījumā nomizo virsējo slāni, kuru ir grūti sakošļāt. Tos dažas minūtes apvāra, pēc tam ātri apcep sviestā vai olīveļļā. Ja izvēlējāties svaigu lasi, tad filejas apcep olīveļļā no abām pusēm, apkaisa ar garšvielām.

Uz šķīvja vispirms liek lasi, pēc tam sparģeļus, pārlej ar holandiešu mērci. Labi garšos kopā ar ‘’2008 Etude Chardonnay, Carneros, California’’ vīnu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.