2. Pārāk daudz ogļhidrātu 0
Ogļhidrāti ir viens no galvenajiem ķermeņa enerģijas avotiem, tomēr ne visi ogļhidrāti ir vienādi. Vienkāršie ogļhidrāti, kas atrodami baltajos miltos, baltajā cukurā, konditorejas izstrādājumos un daļā pusfabrikātu, tiek ātri sadalīti glikozē, izraisot strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs. Tas var dot īslaicīgu enerģijas pieplūdumu, taču šis efekts ātri pāriet, un rezultātā jūs jūtaties vēl vairāk izsmelts nekā pirms tam.
Kāpēc tas ir slikti? Kad cukura līmenis asinīs strauji pieaug, aizkuņģa dziedzeris sāk intensīvi izdalīt insulīnu, lai mazinātu cukura daudzumu asinīs. Tas izraisa pēkšņu cukura kritumu, kas ir atbildīgs par noguruma, apātijas un pat reiboņu sajūtu. Turklāt pārmērīga vienkāršo ogļhidrātu uzņemšana var veicināt insulīna rezistences attīstību un palielināt cukura diabēta risku.
Aizstājiet vienkāršos ogļhidrātus ar sarežģītajiem ogļhidrātiem, kas atrodami pilngraudos, piemēram, pilngraudu maizē, auzu pārslās, brūnajos rīsos un dārzeņos. Šie produkti tiek sagremoti lēnāk, nodrošinot stabilu un ilgstošu enerģijas līmeni visas dienas garumā.