Foto – Shutterstock

Enerģijas lādiņš ziemā. Spiežam sulu no āboliem, ķirbjiem, kartupeļiem, bietēm un pat ķiplokiem 0

Ja virtuves aprīkojumā atrodama elektriskā sulu spiede, svaigu sulu baudīšana ikdienā ir krietni reālāka nekā, ja sula jāiegūst, beržot dabas veltes caur sietu vai rīvējot uz vissmalkākās sakņu rīves.

Reklāma
Reklāma
“Latvija ir iegājusi Nāves spirālē! Ar čurainu lupatu jāpatriec!” Hermanis par politiķiem, kuri valsti ved uz “kapiem”
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
RAKSTA REDAKTORS
Bez vainas vainīgs? Mirklī, kad trīs bērnu tēva Artūra kontā ienāca 200 eiro, viņš kļuva par bīstamu krāpnieku! 44
Lasīt citas ziņas

Svaigās sulas ir vērtīgākas tāpēc, ka tās izdzeram neilgi pēc izspiešanas, tajās saglabājas maksimālais augļa vai dārzeņa bioloģiski aktīvo vielu kopums un vitamīni. Sulas organismā uzsūcas pārdesmit minūtēs, tās ieteicams dzert pusstundu pirms brokastīm, starp ēdienreizēm vai ar tām aizvietot ēdienreizi.

No āboliem

Ieteicams spiest ar visu mizu un serdi, jo mizā ir vairāk vitamīnu nekā mīkstumā, bet serdē – minerālvielas. Jādzer uzreiz pēc izspiešanas, jo ābolu sula ātri oksidējas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ar dzelzi, pektīnvielām, C vitamīnu, kalciju un kāliju bagātā sula pazemina holesterīna līmeni asinīs, izvada no organisma sāļus un toksīnus, palīdz, ja ir liela garīgā slodze. Var lietot arī ārīgi, jo tai piemīt ādu balinošas īpašības.

No ķirbjiem

Ar dzelzi, magniju, kāliju un dažādiem vitamīniem piesātināto ķirbja sulu ieteicams spiest un dzert sievietēm, kam ir liekā svara problēmas. Organismu atbrīvo no liekā šķidruma, mazina tūsku, palīdz izvadīt nierakmeņus. Šo sulu vēlams dzert, ja ir cukura diabēts vai moka bezmiegs, jo tai piemīt nomierinošs efekts.

No burkāniem

Mājās spiesta burkānu sula labi der, gan aizvietojot ēdienreizi, gan kā saldais ēdiens. Pēdējā variantā to iespējams dažādi papildināt, piemēram, pievienot saldo krējumu un uzputot.

Svaigi spiesta burkānu sula lieti noder cīņai ar vīrusiem. Ja vēlas to padarīt īpaši efektīvu, var pievienot sarīvētu ķiploku. Savukārt, pievienojot eļļu, labāk uzsūksies burkānā esošais beta karotīns.

Atbrīvo organismu no sārņiem, tonizē to, normalizē vielmaiņu, uzlabo redzi un ādas aizsargspējas.

No kāpostiem

Ar sēru, jodu, selēnu, C vitamīnu un citiem vērtīgiem vitamīniem un minerālvielām bagātā dārzeņa sula ir ļoti efektīvs organisma attīrītājs, veicina vielmaiņas procesus un palīdz pret aizcietējumiem.

!!! Kāpostu sula var izraisīt vēdera spazmas, tāpēc tā jālieto nelielā daudzumā vai jāpapildina ar citu dārzeņu un garš­augu (piemēram, ķirbja, pētersīļa, selerijas) sulu.

No kartupeļiem

Spēcina organismu, tāpēc iesaka cienījama vecuma cilvēkiem. Uzlabo vielmaiņu, veicina barības sagremošanu, palīdz, ja problēmas sagādā kuņģa un zarnu trakta slimības. Ja ir kādi gremošanas traucējumi, var dzert kartupeļu sulu, kurai pievienota arī burkānu un seleriju sula.

Reklāma
Reklāma

No bietēm

Šī sula normalizē asins sastāvu, ārstē mazasinību, uzlabo ādas krāsu, sajaukta ar dzērveņu sulu, vairo imunitāti. Lai arī dara daudz laba, to neiesaka dzert vienu, jo var būt organismam par spēcīgu – var rasties īslaicīgas problēmas ar kuņģi. Jāņem arī vērā, ka pēc izspiešanas tai jāļauj nostāvēties. Biešu sulu var atšķaidīt ar ūdeni, var pievienot burkānu sulu vai arī ar to bagātināt dažādu dārzeņu sulu kokteiļus.

No sīpoliem un ķiplokiem

Ja pie durvīm klauvē slimība vai jau gadījies sasirgt, kā vienu no drošākajiem dziednieciskajiem līdzekļiem var lietot sīpolu un ķiploku sulu dažādās kombinācijās ar iepriekš minētajiem dārzeņiem. Par šo garšaugu sulas ārstnieciskajām īpašībām būs iespējams pārliecināties, slimības atvairīšanas nolūkā dzerot sīpolu sulas un medus maisījumu, sastāvdaļas ņemot vienādās attiecībās.

PADOMS

Nereti sulas darītājam rodas jautājums – ko iesākt ar izspaidām? Ja smalkās burkāna vai bietes skaidiņas nolemts izmantot, piemēram, kā zupas sastāvdaļu, pievienojiet tās pakāpeniski – masa ir ļoti sausa, tāpēc, nonākot ūdenī, piebriedīs. Interesants risinājums daļu sausās masas pielikt pankūku mīklai, tā iegūstot ābolu, burkānu vai kādu citu dārzeņu pankūkas. Taču no veselīguma viedokļa vispareizāk mazliet biezumu iejaukt atpakaļ sulā un šādu biezsulu vai biezeni ar karoti lēnām apēst. Šādā gadījumā organisms iegūs ne tikai vitamīnus un garšīgu padzērienu, bet arī šķiedrvielas, kuru tam parasti trūkst.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.