Enerģijas batoniņi ar valriekstiem un aprikozēm 0
Sastāvdaļas – 120 g valriekstu, 120 g žāvētu aprikožu, 100 g rozīņu, 100 g žāvētu dzērveņu, 100 g dažādu sēkliņu, 50 g linsēklu, 50 g kokosrieksta skaidiņu, 125 g sviesta, 80 g brūnā cukura.
Pagatavošana.
Riekstus un sēkliņas nedaudz apgrauzdē. Pēc tam atdzesē un riekstus sakapā ar nazi vai mazliet sablendē. Linsēklas samaļ kafijas dzirnaviņās. Sviestu izkausē un uz lēnas uguns vāra kopā ar cukuru, līdz masa nedaudz sabiezē. Aprikozes sagriež mazos gabaliņos, rozīnes un dzērvenes pārgriež uz pusēm. Visas cietās sastāvdaļas sajauc kopā un tām uzlej izkausētā sviesta un cukura masu. Rūpīgi izmīca. Liek veidnē, kas izklāta ar cepampapīru, un sapresē ar karoti vai piespiež ar mitrām rokām. Stundu atdzesē ledusskapī. Sagriež garenos gabaliņos un katru ietin papīrā.
SVARĪGI
Batoniņus ledusskapī var uzglabāt 2–3 nedēļas.
7 padomi gatavošanā
1. Pirms batoniņu gatavošanas riekstus ieteicams vismaz stundu mērcēt siltā ūdenī. Pēc tam tos sakapā ar nazi vai sasmalcina blenderī, kam ir S veida asmens.
2. Žāvētos augļus (dateles, vīģes, aprikozes) pirms blendēšanas ar nazi sagriež mazākos gabaliņos.
3. Ja gatavā masa ir pārāk skāba vai sausa, var pieliet medu, melasi, agaves vai cukurniedru sīrupu. Ja batoniņiem pievieno dateles un aprikozes, papildu saldvielas parasti nevajag.
4. Lai saglabātos ogās un augļos esošās vērtīgās vielas, nav ieteicams batoniņus karsēt par +45 °C augstākā temperatūrā.
5. Lai batoniņi turētos kopā, vajadzīgs vismaz kāds auglis, kas sablendējot kļūst līdzīgs līmei. Tādas, piemēram, ir dateles, vīģes, plūmes. Turklāt svarīgi, lai dateles un plūmes būtu mīkstas. Piemēram, no sausām un cietām datelēm batoniņš neizdosies.
6. Ja sēkliņas, riekstus, auzu pārslas pirms gatavošanas uz pannas vai cepeškrāsnī mazliet apgrauzdē, tas ievērojami uzlabo produkta garšu.
7. Batoniņiem var uzliet šokolādes glazūru vai iemaisīt tajos šokolādes skaidiņas.