Foto – Shutterstock

Eļļas ķirbjiem jāaudzē dēsti, tā var paātrināt ražu 0

Divus pavasarus pēc kārtas uzreiz dārzā iesēju bezapvalka ķirbju sēklas. Citi ķirbji sadīga, raža bija laba, bet šie – nekā, nesadīga. Kā pareizi jārīkojas, lai no bezapvalka sēklas izaugtu ķirbji? E. AUDARE

Reklāma
Reklāma
Nosaukti trīs cilvēka dzīvībai visbīstamākie pārtikas produkti 11
Veselam
Pat neliela deva var izraisīt problēmas: ārsti brīdina par populāra bezrecepšu medikamenta iespējamiem bīstamajiem blakusefektiem
Kokteilis
Šīs lietas bieži tiek dāvinātas dzimšanas dienā – tas ir stingri aizliegts
Lasīt citas ziņas

Kailsēklu jeb eļļas ķirbjus (Cucurbita pepo) audzē tikai sēklu ieguvei. Sēklas ir bez cietā apvalka, pārklātas ar plānu, caurspīdīgu plēvīti, satur lielu eļļas daudzumu. Ķirbju mīkstums ir mazvērtīgs, to izmanto lopbarībā vai liek komposta kaudzē.

Veikalos nopērkamas vairākas kailsēklu ķirbju šķirnes, piemēram, ‘Olga’ (daudz melnu sēkliņu bez apvalka, ar augstu minerālvielu saturu, it īpaši cinku), ‘Miranda’ (dzeltenoranži, apaļi, nedaudz plakani, 3–4 kg smagi augļi, lielas sēklas bez apvalka), ‘Danka Polka’ (oranži, apaļi, 2,5–2,8 kg smagi augļi, baltas sēklas bez apvalka; veģetācijas periods ilgst 120–150 dienu), ‘Baby Bear’ (apmēram 1 kg smagi augļi ar plānu mizu, sēklas ar riekstu garšu), ‘Eso’ (apaļi, oranži augļi ar zaļām svītrām, lielas, tumši zaļas sēklas).

CITI ŠOBRĪD LASA

– Savā saimniecībā šogad izmēģināju piecas kailsēklu ķirbju šķirnes, kam atšķiras sēklu izmērs un daudzums. Secināju, ka eļļas ķirbji ir ļoti lieli siltummīļi, tiem mūsu vasaras ir par īsu. Novāktie ķirbji izskatās gatavi, taču pārgrieztajos redzamas gan gatavas, gan neienākušās, nekvalitatīvas sēklas, – stāsta zemnieku saimniecības “Kliblapsas” saimniece, kooperatīva “Mūsmāju dārzeņi” dalībniece Ilze Venterzute.

Saimniecības “Lejasvagaļi” saimniece, ķirbju audzētāja Inta Lielbārde piebilst, ka arī viņai pirms vairākiem gadiem bijusi diezgan bēdīga pieredze kailsēklu ķirbju lielaudzēšanā – no hektāra izdevies iegūt vien trešdaļu kvalitatīvas sēklu ražas, pārējās nav nogatavojušās. Šā iemesla dēļ viņa tagad tos audzē vien nedaudz, pašpatēriņam. Eļļas ķirbji vislabāk izdodas dienvidu zemēs, un arī saražoto eļļu pie mums ieved no Slovēnijas, Slovākijas.

Ķirbju sēklām nav aizsargapvalka, tāpēc aukstā zemē iesētās parasti sapūst. Kailsēklu ķirbjiem noteikti jāaudzē dēsti. Tas arī paātrina ražas ienākšanos. Sēj maija sākumā siltumnīcā 6–8 cm diametra podiņos. Dēstus izstāda pēc salnām, jūnija sākumā, 1 x 1 m attālumā citu no cita. Ja nepieciešams, stādījumus nosedz ar agrotīklu. Augļus vāc septembra sākumā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.