Piektais solis: izvairīšanās no impulsīviem tēriņiem 4

Impulsu tēriņi ir tendence veikt nebūtiskus pirkumus vēlmju tūlītējai apmierināšanai, kas vēlāk bieži noved pie nožēlas. Tas ir “neveselīgs” naudas ieradums, kas var izjaukt jūsu budžetu un kavēt jūsu finanšu mērķu sasniegšanu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Sapnī pēkšņi un strauji tu krīti bezdibenī.. Par ko brīdina šie sapņi? 18
Krievijas armija ir lielāka un spēcīgāka nekā jebkad – ar to mums nāksies rēķināties ilgu laiku, tā vērtē ASV komandieris 30
Vērsis – “Lexus”, Lauva – “Lamborghini”: kurš auto ir piemērots jūsu Zodiaka zīmei 17
Lasīt citas ziņas

“Īpaši liela problēma veidot iekrājumus ir cilvēkiem, kuriem raksturīga augsta impulsivitāte – ir grūtības atlikt apmierinājumu jeb baudu. Līdz ar to notiek dzīvošana šodienai, tērējot naudu nekavējoties, nevis krājot to nākotnei. Vēl viens iemesls ir bailes ieskatīties savā bankas kontā, jo tad nāksies saskarties ar savu finanšu sāpīgo realitāti,” stāsta Pumpure.

Ir kāds psiholoģisks triks, ko iesaka eksperti. Proti, ja rodas kārdinājums iegādāties kādu preci vai pakalpojumu, kas nav steidzams un uzreiz nepieciešams, nogaidiet 24 stundas pirms to pērciet.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šajā laikā pajautājiet sev, vai pirkums atbilst jūsu finansiālajiem mērķiem, kā arī vai jums ir patiesa vēlme pēc tā, vai arī šobrīd vienkārši esat iekārdināts. Bieži vien pēc tam, kad pirmais impulss pāriet, jūs atklāsiet, ka esat apmierināts ar atteikšanos no pirkuma, ietaupot naudu un tādējādi izvairoties no pēcākas nožēlas par impulsīvu pirkumu. 24 stundu noteikums ir vienkārša stratēģija, kas palīdz cīnīties pret impulsīviem, nepārdomātiem pirkumiem.

Vēl viens jautājums, ko var uzdot sev pirms pirkuma: “Kādas emocijas vai sajūtas vēlos sev radīt ar šo pirkumu?” Ļoti iespējams, ka šīs emocijas vai sajūtas varat sev radīt citādāk, neiegādājoties, piemēram, jaunu “brīnumkrēmu”, kārtējo apģērba gabalu vai jaunākā modeļa viedierīci.

Lielam vairumam cilvēku pēdējos gados daudz naudas aizplūst, veicot kārtējo ēdiena piegādi ar kurjeru no restorāna uz mājām. Lieki piebilst, ka gatavojot pašam, ietaupīsiet gan līdzekļus, gan arī precīzi zināsiet “kas lācītim vēderā” jeb kā konkrētais ēdiens bija pagatavots. Protams, dažreiz var sevi palutināt arī ar piegādi, bet, ja vēlāties taupīt naudu, ar to nevajadzētu aizrauties.

Savukārt iknedēļas pārtikas produktu piegāde no lielveikala ir vēl viens veids, kā ietaupīt naudu un pieturēties pie budžeta. Proti, tas ļauj izvairīties no impulsīviem pirkumiem, kā tās bieži vien notiek, apmeklējot veikalu klātienē. Katram taču ir gadījies, ienākot pēc maizes, iznākt ar pilnu iepirkuma maisu. Tie, kas uz veikalu dodas kopā ar atvasēm, arī zina, ka bērni mēdz izlūgties kādu neveselīgu našķi vai kārtējo rotaļlietu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.