Foto. Scanpix/FP PHOTO / ANDREAS SOLARO

Eksperti brīdina: Lietot atkārtoti uzpildītas vienreizlietojamās ūdens pudeles ir veselībai bīstami 0

Vienreizlietojamā plastmasa ir visur – to izmanto ūdens pudeļu, pārtikas trauku, plastmasas maisiņu un daudzu citu produktu ražošanā. Lai gan tās nosaukums norāda uz to, ka tā ir vienreizlietojama, daļa cilvēku mēdz veikalā iegādātās ūdens pudeles izmantot atkārtotai uzpildīšanai.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Jānis Timma pirms šķiršanās aizņēmās lielu naudas summu no Annas Sedokovas, lai risinātu ģimenes problēmas
Veselam
Labāk neēst: 5 pārtikas produkti, kas var sabojāt garastāvokli
Kokteilis
Kuru 3 zodiaka zīmju pārstāvjiem 2025. gadā īpaši veiksies mīlas frontē? Prognozē Andris Račs
Lasīt citas ziņas

Eksperti atklājuši, kāpēc atkārtoti izmantot veikalā iegādātas plastmasas ūdens pudeles un līdzņemšanas ēdienu traukus ir bīstami veselībai. Šie produkti, kas izveidoti no vienreizlietojamās plastmasas, sildot un atkārtoti uzpildot, izdala nanoplastmasas daļiņas un toksiskas ķimikālijas, kas var nonākt dzērienā un ēdienā, vēsta “Daily Mail”.

Plastmasa, kas tiek izmantota vienreizlietojamo ūdens pudeļu un ēdienu trauku izgatavošanā, ir veidota tā, lai tā ātrāk sadalītos, tādējādi padarot to īpaši nepiemērotu atkārtotai lietošanai, pretēji tai plastmasai, kas tiek izmantota atkārtoti lietojamo plastmasas pudeļu ražošanā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pētījumi liecina, ka atkārtoti lietojot plastmasas izstrādājumus, rodas saskarsme ķīmiskām vielām, ko izmanto sintētiskās gumijas un plastmasas ražošanā, un kuras var paaugstināt barības vada un aizkuņģa dziedzera vēža risku.

Turklāt nanoplastmasas daļiņas ir tik smalkas, ka tās var šķērsot zarnu sieniņas un nonākt asinīs, aknās un pat smadzenēs, radot potenciālu ķīmisko toksicitāti un nopietnas veselības problēmas.

Eksperti brīdina, ka pat viena ūdens pudele var saturēt līdz 240 000 plastmasas daļiņu, kas viegli nonāk cilvēka ķermenī. Siltuma ietekme, piemēram, ēdiena trauka sildīšana mikroviļņu krāsnī vai pat ilgstoša ūdens pudeles atrašanās saulē, paātrina toksisko vielu izdalīšanos no plastmasas.

Eksperti iesaka, pirms atkārtotas ēdienu līdzņemšanas trauku izmantošanas, pārbaudīt vai tie ir paredzēti sildīšanai mikroviļņu krāsnī. Ja tas nav norādīts, ieteicams izmantot stikla vai keramikas traukus. Tāpat ūdens pudelēm drošāka izvēle ir stikls vai nerūsējošs tērauds, kas nodrošina veselībai nekaitīgu alternatīvu. Plastmasas pudelēm un traukiem, pat tad, ja tie šķiet ērti un praktiski, veselības risks ir pārāk lielas, lai tos droši izmantotu atkārtoti.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.