Vērtē “Gluten-Free Experts” vadītāja 0


Savukārt celiakijas pacientu atbalsta biedrības „Gluten-Free Experts” vadītājai Irinai Rubinčikai lūdzām pēc ēdnīcās uzņemtajām fotogrāfijām izvērtēt produktu izvietojumu, izejvielas un citus aspektus, ko viņas eksperta acs spēj saskatīt. Visu eksperimentā aplūkoto izglītības iestāžu speciālo ēdienreižu gatavošanas procesu Irina vērtē atzinīgi: „Kopumā vērtējot, ir labi, ka šo skolu ēdinātāji vispār parūpējušies par bezglutēna produktu iepirkšanu un gatavo atsevišķi. Rīgas Angļu ģimnāzijā nav marķēts plaukts, bet trauki ir marķēti, var redzēt, ka menedžē vairākas diētas, kopumā izskatās labi.” (Plaukta marķējums ekspertei nosūtītajās fotogrāfijās nebija labi pamanāms, bet noliktavā tomēr bija norādīts fotogrāfijā ar sarkanu aplīti iezīmētajā vietā. – aut.piez.)””

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
3 visbīstamākās zodiaka zīmju pārstāves, kas bez sirdsapziņas pārmetumiem var atņemt citas vīrieti
Veselam
Liekie kilogrami neatkāpjas ne pa kam? 4 pazīmes, ka jūsu vielmaiņa nedarbojas pareizi
Lasīt citas ziņas
Celiakijas pacientu atbalsta biedrības „Gluten-Free Experts” vadītāja Irina Rubinčika. Ekrānšāviņš no mācību video “Kā izvairīties no šķērspiesārņojuma ar glutēnu skolas virtuvē?”

Izvērtējot situāciju pēc bezglutēna ēdiena drošas gatavošanas vadlīnijām*, arī šīs skolas ēdnīcas darbībā var saskatīt iespējas uzlabojumiem, kas padarītu gatavošanu vēl drošāku. Piemēram, bezglutēna produktus varētu turēt slēgtajā plauktā virs vietas, kurā tie stāv šobrīd, tādējādi samazinot šķērspiesārņojuma (miltu vai citu pārtikas daļiņu, kas satur glutēnu, nejauša piejaukšanās bezglutēna ēdienam, tādējādi radot kaitējumu cilvēkam ar paaugstinātu jūtību pret šo vielu – aut.piez.) risku no atvērtajiem iepakojumiem uz noliktavas grīdas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tāpat jāatzīmē, ka ne visus aspektus eksperimenta laikā bija iespējams novērot. Ēdiena pagatavošanas secība (bezglutēna ēdienu nepieciešams pagatavot pirmo, lai izvairītos no miltu nejaušas piejaukšanās pārtikai), no miltiem pilnīgi tīrs apģērbs un rokas, un citas nianses būtu iespējams pilnībā izpētīt, tikai ikdienā uzturoties pārtikas gatavošanas vietā.

*Drošas gatavošanas vadlīnijas atrodamas gan „Gluten-Free Experts”, gan „Dzīve bez glutēna” mājas lapās.

Skatieties arī mācību video “Kā izvairīties no šķērspiesārņojuma ar glutēnu skolas virtuvē?”

Rīt eksperimentu turpināsim citā skolā!

Ja jums ir pieredze vai ieteikumi, novērojumi par bērnu ēdināšanu skolā, kad nepieciešama īpaša diēta, aicinām ar to dalīties portālā Veselam.lv. Rakstiet portāla redaktorei: [email protected]

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.