Mājās gatavot nav sarežģīti 1
Garšas ziņā nekas neatsver pašu gatavotu maizes zupu no īstas rupjmaizes, kas sagrauzdēta cepeškrāsnī un pēc tam izberzta caur rupju sietu. Tas nebūt nav sarežģīti! Kamēr virtuvē dara citus darbus, tikmēr sagrauzdē rupjmaizi, uzlej vārošu ūdeni, pievieno augļus un uzvāra. Atskaitot grauzdēšanas laiku, tas ir tikpat ātri, kā vārīt zupu no gataviem maisījumiem.
Piedāvājam pārbaudītu recepti.
• 300 g svaigas rupjmaizes
• 0,9 l ūdens
• 120 g žāvētu augļu
• 100 g brūnā cukura
• 3 ēdamkarotes citrona sulas
• ¼ tējkarotes malta kanēļa
• 120 ml saldā krējuma (35%)
• 1 ēdamkarote vaniļas cukura
Rupjmaizes šķēles apgrauzdē (10 minūtes no katras puses) +180 °C cepeškrāsnī. Svarīgi izvēlēties labu rupjmaizi, kas cepta no rudzu miltiem. Ļoti bieza un melna garoza jānogriež.
Maizes šķēlītes liek katlā un uzlej vārošu ūdeni. Ļauj pusstundu nostāvēties. Tikmēr nomazgā un sagriež žāvētos augļus. Gardāk, ja samiksēti skābāki un saldāki augļi, piemēram, melnās plūmes, aprikozes, ananasi un žāvētas dzērvenes.
Izmērcēto maizi izberž caur vidēji rupju sietu. Caur smalku sietu zupa būs kā mannas putra, bet gardāk ir, ja jūtami mazi rupjmaizes gabaliņi.
Pieber žāvētos augļus un brūno cukuru (ar to būs garšīgāk). Cukura vietā liekot medu, saldajam ēdienam būs pavisam citas garšas nianses. Turklāt medu pievieno divreiz mazāk un pašās beigās, kad virums jau padzisis.
Pielej 2–3 ēdamkarotes citrona sulas. Bez skābinātāja maizes zupa ir pliekana. Ja mājās nav citrona, var pielikt pāris ēdamkarotes dzērveņu džema vai svaigas, ar cukuru sablendētas dzērvenes.
Pieber nedaudz kanēļa. Ar to gan jāuzmanās – ja par daudz, garšviela nomāks rupjmaizes garšu.
Nepārtraukti maisot, visu uz lēnas uguns vāra divas minūtes. Atdzesē un pasniedz ar sakultu putukrējumu, kas papildināts ar ēdamkaroti vaniļas cukura. Ļoti tumīga, aromātiska un garda maizes zupa!