Kūpinājumi tirdziņā Kalnciema ielas kvartālā.
Kūpinājumi tirdziņā Kalnciema ielas kvartālā.
Foto: LETA

EK gatava meklēt risinājumus iespējamā kaitējuma novēršanai kūpinājumu ražotajiem 3

Eiropas Komisija (EK) gatava meklēt risinājumus, lai novērstu iespējamu kaitējumu uzņēmumiem, kas nodarbojas ar kūpinājumu ražošanu, atzīmēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļas pārstāvis Kaspars Kreics.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Veselam
Liekie kilogrami neatkāpjas ne pa kam? 4 pazīmes, ka jūsu vielmaiņa nedarbojas pareizi
Lasīt citas ziņas

“Ja būs nepieciešams EK ir gatava meklēt risinājumus, lai novērstu iespējamu kaitējumu uzņēmējdarbībai, taču šajā gadījumā nepieciešami pārliecinoši pierādījumi, ka ogļūdeņražus to ražotajos produktos nav iespējams samazināt līdz noteiktajai normai,” sacīja Kreics, norādot, ka, piemēram, šāds izņēmuma statuss piešķirts šprotēm.

Viņš atzīmēja, ka lēmums par samazinātu atļautā benzopirēna normu nenozīmē tradicionālo kūpināšanas metožu aizliegumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Lai panāktu pēc iespējas zemu kaitīgo ogļūdeņražu līmeni, svarīgi izmantot labu kūpināšanas praksi – jālieto malka ar zemu lignīna un sveķu saturu, piemēram, nevajag lietot skujkoku malku. Veselībai kaitīgo ogļūdeņražu saturu var samazināt, palielinot attālumu starp kūpināmo produktu un dūmu avotu, kā arī kūpināšanas laikā novēršot tauku pilēšanu no produkta dūmu avotā. Iespējami arī tehniski risinājumi, piemēram, filtrs, kas atfiltrē daļiņas, kas produktam piesaista kaitīgos ogļūdeņražus no dūmiem,” klāstīja Kreics.

Viņš arī atgādināja, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un EK eksperti 2011.vienojās noteikt zemāku vēzi izraisošo policiklisko aromātisko ogļūdeņražu pieļaujamo līmeni kūpinājumos.

Jau vēstīts, ka, piemēram, gaļas izstrādājumu ražotājs “Rubeņi” plāno pārtraukt ražošanu saistībā ar jauno ES prasību stāšanos spēkā kūpinātas gaļas ražošanā.

Tāpat ziņots, ka no šā gada 1.septembra stāsies spēkā jaunas prasības kūpinātas gaļas un zivju ražošanā un saskaņā ar Eiropas Komisijas regulu tiks piemērota jauna benzopirēna norma attiecībā uz kūpinātu gaļu un tās produktiem, kā arī kūpinātām zivīm un kūpinātiem zivju produktiem. Izņēmums būs šprotes, kurām benzopirēna normas paliks iepriekšējā līmenī.

Atļautā benzopirēna norma kilogramā produkcijas samazināta no pieciem līdz diviem mikrogramiem, savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa kilogramā produkcijas samazināta no 30 līdz 12 mikrogramiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.