Foto: Preto Perola/SHUTTERSTOCK

Ejam… dillēs! Nenovērtētais garšaugs der daudzām vajadzībām 0

Kāpēc tik vērtīgas

Dilles var izmantot visu gadu – svaigas, sālītas vai kaltētas. Tās labi pārcieš sasaldēšanu, tāpēc ziemā ar tām var papildināt dažādus ēdienus. Vasarā lieto nenobriedušas, apmēram 10 centimetru garas dilles, kas ir visaromātiskākās. Pāraugušas dilles daļēji zaudē savu vērtību.

Reklāma
Reklāma
Pēteris Apinis: Aicinājums deputātiem: lūdzu neatņemiet tautai un aptiekāriem “Hosama aptieku nodokli”!
“Man bija šoks!” Populārā dabas takā daudzbērnu ģimenei par biļetēm “noplēš” pilnu cenu – kur palikusi cilvēcība?
VIDEO. “Apkārt valda pilnīgs klusums, nolēmu doties atpakaļ uz auto,” Edgars piedzīvojis negaidītu tikšanos, dodoties prom no medībām 18
Lasīt citas ziņas

Ja vien iespējams, katru dienu vajadzētu apēst saišķīti diļļu arī savas veselības labā – šie augi palīdz pret aptaukošanos, diabētu, pazemina asinsspiedienu, paplašina asinsvadus. Dillēm piemīt nomierinošs efekts stenokardijas gadījumos. Smaržīgo augu iesaka aizdusas, elpošanas ceļu iekaisumu, neirožu un bezmiega ārstēšanai, pret vēdera uzpūšanos, gremošanas traucējumu novēršanai, turklāt ne tikai svaigas, bet arī kaltētas dilles labvēlīgi ietekmē gremošanas orgānu darbību.

Garšaugu klasika

• Diļļu lapas pievieno salātiem, zupām, mērcēm, biezpienam, liek uz sviestmaizēm. Zaļas vai kaltētas ar visiem ziediem un sēklām izmanto gurķu, tomātu un kāpostu skābēšanai. Dilles lieto arī dažādu garšvielu maisījumos, marinādēs. Gan lapas, gan sēklas uzlabo gaļas garšu, bet sieram piešķir pikantumu. Ar lapiņām var pārkaisīt novārītus kartupeļus, taču dilles nedrīkst karsēt, jo tās ātri zaudē raksturīgo patīkamo aromātu. Kaltētas lapas kopā ar sēklām izmanto diļļu pulvera un garšaugu maisījumu pagatavošanai.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Vasarā svaigas dilles parasti pievieno jau gatavam ēdienam, lai nezustu to skaistā zaļā krāsa un izteiktā smarža, bet ziemai tās ir jāsagatavo.

• Laukā dilles novāc līdz septembrim. Ideālā variantā ne garākas par 20–25 cm. Kaltētām dillēm ņem tikai jaunās lapiņas, labi izžāvē, lai tās saglabātu zaļo krāsu un vērtīgās vielas.

• Sālītu diļļu pagatavošanai izmanto jaunās lapiņas. Tās smalki sagriež un kārto burciņās, pa vidu kaisot sāli, sablīvē, līdz parādās sula. 100 g diļļu nepieciešams 20 g sāls.

• Diļļu sēklas ievāc no nobriedušām ziedkopām, kad tās jau sāk iekalst, bet vēl nebirst. Sasien buntītē un žāvē 30 °C temperatūrā. Pēc tam sēklas izpurina un turpina žāvēt. Uzglabā audekla maisiņā.

• Ja kaltētas diļļu sēklas sasmalcina, sajauc ar vārāmo sāli attiecībās 1 : 3–5, iegūst diļļu sāli, ko uzglabā slēgtā traukā un liek pie zupām, mērcēm, sautējumiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.