Zaļo griķu kefīrs sāk uzvaras gājienu pasaulē 0

Kristīne Stepiņa, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Zaļo griķu kefīrs, bezatkritumu biorafinēšanas platforma un probiotiska barības piedeva mājputniem – tie ir projekti, kurus Latvijas jaunajiem uzņēmumiem palīdzēs attīstīt dalība Eiropas zinātnes programmās.

Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) inovāciju un zināšanu kopienas “EIT Food” biznesa atbalsta pamatprogrammās “EIT Food Accelerator Network” un “EIT Food Seedbed” pievienosies trīs Latvijas jaun­uzņēmumi. Tādējādi Latvijai ir lielākais uzņemto dalībnieku skaits, salīdzinot ar citām Centrālās un Austrumu Eiropas valstīm. Kopumā no Eiropas Savienības un asociētām valstīm bija iesniegti vairāk nekā 500 pieteikumu, kurus izvērtēja 100 nozares ekspertu. Pēc divām atlases kārtām tika uzņemta 61 komanda.

Tilts uz eksporta tirgiem

CITI ŠOBRĪD LASA

“EIT Food Accelerator Network” programmā Somijā ir uzņemts Latvijas pārtikas tehnoloģiju uzņēmums “Fermentful”, kas izstrādā fermentētu zaļo griķu dzērienu, bet “EIT Food Accelerator Network” programmā Izraēlā – uzņēmums “Biorefic”, kas veido bezatkritumu biorafinēšanas platformu, lai iegūtu tādus augstas pievienotās vērtības produktus kā prebiotisku pārtiku un dzīvnieku barības piedevas no lauksaimniecības atlikumiem.

Uzņēmuma “Fermentful” dibinātāja un līdzīpašniece Anda Penka atzīst, ka uzņemšana “EIT Food Accelerator Network” pro­grammā ļaus piesaistīt investīcijas, turpināt produkta zinātnisko izstrādi, kā arī iekarot eksporta tirgus. “Tā kā Skandināvijas valstis ir mūsu primārais eksporta tirgus – gan tāpēc, ka šajās valstīs patērētāji ir daudz izglītotāki par augu valsts izcelsmes produktiem un novērtē to pozitīvo ietekmi uz veselību, gan tāpēc, ka tās atrodas tuvāk un produkta transportēšanas izmaksas ir zemākas, esam priecīgi, ka iekļuvām tieši Somijas programmā,” teic A. Penka.

Fermentētais zaļo griķu dzēriens jeb kefīrs, kura sastāvā ir zaļie griķi, Indijas rieksti un pupiņu proteīns, šobrīd ir ļoti populārs gan vegānu, gan to cilvēku vidū, kuri apzināti izvēlas aizstāt dzīvnieku izcelsmes produktus.

Tā kā zaļo griķu kefīrs šobrīd jau ir pieejams tirdzniecības vietās Latvijā, piemēram, “Stockmann”, “Gemos” un “Dabas stacija”, to ir iecienījuši visi tie, kuri vasaras sezonā tik iecienīto auksto zupu vēlas pagatavot bez dzīvnieku izcelsmes kefīra. “Fermentful” turpina attīstīt produktu, rudenī zaļo griķu kefīru papildinās trīs dažādas garšas – šokolādes, brūkleņu–ābolu un smiltsērkšķu, sola A. Penka.

Produkts ir tapis sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniekiem. A. Penkai ir Rīgas Tehniskajā universitātē iegūts grāds uzņēmējdarbības vadībā.

Finansējums tirgus izpētei

Savukārt “EIT Food Seedbed” inkubācijas programmā uzņemts jaunuzņēmums “Elogium”, kas mājputnu audzētājiem plāno piedāvāt unikālu probiotisku barības piedevu, lai ievērojami samazinātu ietekmi uz vidi, palielinātu ražošanas efektivitāti un uzlabotu mājputnu veselību. “Šīs programmas ietvaros starptautiskajos tirgos vēlamies pārbaudīt, vai un kāds ir pieprasījums pēc šādas barības piedevas, kā arī uzzināt, kā labāk to pozicionēt. Tirgus izpētei ir piešķirti seši tūkstoši eiro,” stāsta “Elogium” līdzdibinātājs Kārlis Ūdris. Viņš azīst, ka liela nozīme uzņēmuma atpazīstamības veicināšanai ir dalība EIT programmā, jo EIT ir atpazīstams zīmols, kas paver durvis uz eksporta tirgiem. Dalība programmā ilgs sešus mēnešus – no šā gada jūlija līdz decembrim.

Reklāma
Reklāma

Probiotisku barības piedevu mājputniem, kuras pamatā ir baktērija bacillus subtilis, izstrādā starptautiska komanda, kurā darbojas pieci slovēņu zinātnieki. K. Ūdris, kuram ir ekonomista un finansista izglītība, ir uzņēmuma “Elogium” vadītājs.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.