Jāņu siers Zāļu tirgū Doma laukumā.
Jāņu siers Zāļu tirgū Doma laukumā.
Jāņu siers Zāļu tirgū Doma laukumā.

Eiropas aizsardzību prasa arī Jāņu sieram 0

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Eiropas Komisijā (EK) iesniedzis biedrības “Siera klubs” sagatavoto pieteikumu par Jāņu siera reģistrāciju  Eiropas Savienības (ES) tā sauktajā Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā, informē Zemkopības ministrijā (ZM).

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Jau vēstīts, ka šajā reģistrā jau ir divi Latvijas produkti – sklandrausis un salināta rudzu rupjmaize. Ja arī Jāņu siers tiks iekļauts Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā, tad par Jāņu sieru visās ES valstīs varēs dēvēt vien pēc īpašas, EK apstiprinātas receptes gatavotu Jāņu sieru.

ZM skaidro, ka Jāņi ir tradīcijām bagātākie latviešu svētki, kurus svin vasaras saulgriežos. Ar Jāņiem saistās daudzas tradīcijas – vainagu pīšana, māju rotāšana ar jāņuzālēm, dziedāšana, ugunskuru kuršana un īpašu pārtikas produktu gatavošana. Neatņemama svētku sastāvdaļa Jāņu naktī ir Jāņu siers.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Jāņu siera pagatavošanas veids, receptūra, izskats, krāsa un garša nosaka tā tradicionālo raksturu, kurš ir nemainīgi saglabājies daudzu gadu desmitu, pat simtu laikā. Jāņu siers ir nenogatavināts skābpiena siers, ko gatavo pēc šādas metodes: piens tiek sarecināts, izmantojot tikai pienskābes baktēriju ieraugu vai biezpienu. Jāņu sieru gatavo no piena un biezpiena, to karsējot sūkalu atdalīšanai, pievieno sviestu vai saldo krējumu, olas, vārāmo sāli un ķimenes. Iegūto masu karsē, intensīvi maisot līdz viendabīgas konsistences ieguvei,” klāsta ZM.

Pašlaik ES Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā ir reģistrēti un pieteikti 719 produkti, Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā – 656 produkti, bet Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā – 63 produkti, tostarp arī minētais sklandrausis un salināta rudzu rupjmaize.

Vēl reģistrācijas procesā ir Latvijas lielie pelēkie zirņi – šā gada 4. februārī EK nosūtīts pieteikums, lai šo produktu ierakstītu Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā. Carnikavas nēģi pērn septembrī pieteikti iekļaušanai Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā.

Kā skaidro ZM, pārtikas kvalitātes shēmas izveidotas ar mērķi palīdzēt ražotājiem sniegt informāciju patērētājam par produkta īpašībām, ko rada ģeogrāfiskā vide ar tai raksturīgajiem dabas un cilvēciskajiem faktoriem, to tradicionālo izcelsmi vai reputāciju.

“Tā ir iespēja ražotājiem produkta marķēšanā izmantot ES labi atpazīstamas norādes, nodrošināt intelektuālā īpašuma aizsardzību, paaugstināt konkurētspēju, pretendēt uz valsts atbalstu, kā arī patērētājiem ir garantija par produkta īpašo kvalitāti, jo shēmas kontrolē un uzrauga PVD,” skaidro ministrijā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.