Nacionālo bruņoto spēku Ādažu bāzes teritorija.
Nacionālo bruņoto spēku Ādažu bāzes teritorija.
Foto. LETA © Paula Čurkste

Vācija meklē jaunu iesaukšanas modeli Skandināvijā 163

tagad atklājusies vēl viena problēma, kas ir daudz nopietnāka par apmācības un pieredzes trūkumu. Ja piespiež jauniešus dienēt bruņotajos spēkos pret viņu gribu, acīmredzami ir problēma ar motivācijas trūkumu, kas pastiprina apmācības un pieredzes trūkumu. Tikai augsti motivēti karavīri ir gatavi atdot savu dzīvību uz savas valsts robežas. Aptaujas liecina, ka daudzi jaunieši nebūtu gatavi aizstāvēt savu valsti ar ieročiem, pat ja viņiem tiktu uzbrukts.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Četri dzērieni, kas izraisa insulīna rezistenci un svara pieaugumu. Ar ko tos aizvietot?
Kokteilis
Kāds vīrietis vajadzīgs katrā zodiaka zīmē dzimušai sievietei 8
Veselam
Slaida auguma noslēpums! 25 pārtikas produkti ar augstu olbaltumvielu un zemu tauku saturu 8
Lasīt citas ziņas

Saskaņā ar nesen veiktu pētījumu, iesaukšanas atjaunošana Vācijai varētu izmaksāt līdz 70 miljardiem eiro gadā. Galu galā dārgi ir ne tikai militārie instruktori, kazarmas un formas tērpi. Tas vājina ekonomiku, ja jaunieši nevis strādā, bet dienē armijā. Papildus ekonomiskajām izmaksām ir arī politiskās izmaksas.

Tie cilvēki, kuri bija spiesti dienēt, pēc gadiem izrāda zemāku uzticības līmeni varas iestādēm, tas ir analizēts zinātniskā pētījumā. Līdz ar to ir bažas, ka vispārēja karaklausība ilgtermiņā var vājināt demokrātiju Eiropā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tiek slavēts Zviedrijas modelis, kura pamatā ir brīvprātīgais darbs. Saskaņā ar šo modeli projektā tiek aicināti piedalīties tikai tie, kuri ir ļoti motivēti. Armija izmanto daudzus testus, lai atlasītu tos, kuri šķiet vispiemērotākie dienēšanai bruņotajos spēkos. Tādā veidā jauniesaukto skaits ir mazāks, taču laika gaitā armija var piesaistīt ļoti lielu kvalificētu karavīru rezervi.

Tāpat Eiropā ir bažas, ka obligātais militārais dienests varētu veicināt ekstrēmistu partiju popularitāti Eiropā.

Valstīm, kuras domā par obligātā militārā dienesta ieviešanu, būtu jāskatās uz Somiju – tas tiek uzskatīts par zelta standartu, jo somiem ir senas iesaukšanas tradīcijas militārajā dienestā. Somija NATO pievienojās tikai 2023. gadā — tātad vēl nesen tā bija viena pati militāri, viņiem bija jāveido patiešām spēcīga nacionālā rezerve, un viņi to ir paveikuši ar iesaukšanu. Somijā iedzīvotāju vidū ir augsta motivācija veikt militāro dienestu un pēc tam pievienoties rezervei. Tas liecina, ka pirms iesaukšanas atjaunošanas tādās Eiropas valstīs kā Vācija, visticamāk, būs ilgas debates.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.