Ēdu visu, bet – nepārēdos! 0
Aņisja Grebežs labai pašsajūtai ievēro savu ēšanas režīmu. Neko sev neliedz, bet izvēlas organismam derīgāko un ir vingra arī 82 gadu vecumā!
“Apetīte man laba, bet ēdu nelielu porciju, toties bieži. Un vēsu, nevis karstu – tad nerodas liekais svars, jo organismam jāpadedzina kalorijas, apēstā temperatūru paceļot līdz 36,6 grādiem.”
Enerģijai. Dara tā
* Brokastīs – ap pulksten deviņiem – parasti ēdu putru – grūbas, griķus, auzu pārslas. Kamēr ēdiens vārās, pagatavoju spēka dzērienu dienai – auzu novārījumu.
To gatavo, apmēram pusglāzi auzu aplejot ar puslitru ūdens un uz mazas uguntiņas vārot aptuveni pusstundu. Tad nokāš. Graudiņus var apēst vai atdot putniem, bet šķidrumu pa malciņam vien dienas gaitā izdzer.
Šo recepti ar piebildi Ja gribat, lai jūsu vecīši ir miesā un garā veseli, cienājiet viņus ar auzu novārījumu pirms vairākiem gadiem atradu kādā žurnālā. Kopā ar izsmeļošām norādēm par visu vērtīgo, ko auzas satur.
* Vienpadsmitos – neliela tasīte ļoti stipras kafijas, kam pievienots nedaudz laba, tirgū pirkta saldā krējuma. Klāt ābols vai cepumiņš. Karotīte medus vai ievārījuma.
Sātīgai, veselīgai maltītei. Dara tā
* Pusdienās esmu iecienījusi biezzupu.
Kamēr katliņā vārās ķirbis, pannā sacep sīpolus un burkānus, tad visu salej kopā un sablendē, bet beigās pievieno zaļumus, kausētu sieru un sīki sasmalcinātu ķiploka daiviņu.
* Gaļu ēdu maz, bet, ja sagribas, lietoju cūkgaļu, kaut zinu: liellops veselīgāks, nāk par labu asins sastāvam un palielina muskuļu masu. Veciem tas svarīgi, jo viss, kam jābūt tvirtam, strauji sāk pārvērsties mīk stos peļu vēderiņos. Ja ēdiens gadās treknāks, noteikti to papildinu ar mārrutkiem, ingveru, sinepēm. Tāds asumiņš palīdz barību labāk sagremot un neļauj uzkrāties nekam liekam.
* Pēcpusdienā ap pieciem vēl iekožu to, ko sagribas, bet septiņos – vieglas vakariņas.
Pusstundu vai stundu pirms gulētiešanas – glāze kefīra. Tas ir dabisks produkts – normalizē zarnu trakta darbību.