“Ēdu šokolādes konfektes un sastāvā pamanu pārtikas piedevu E471!” Kas tas ir, un kā ietekmē veselību? 26
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
“Abas ar mazmeitiņu našķojāmies ar šokolādes konfektēm. Kad papētīju to sastāvu, pamanīju, ka pievienota pārtikas piedeva E471. Vēlos noskaidrot, kādā nolūkā tā tiek pievienota konfektēm. Vai nekaitē bērnam, ja apēsts diezgan daudz konfekšu?” Jautā Anda no Jelgavas novada.
“E471 jeb taukskābju monoglicerīdi un diglicerīdi ir pārtikas piedeva, kuras funkcionālā grupa ir emulgators,” skaidro Pārtikas un veterinārā dienesta sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere. “Šo pārtikas piedevu izmanto dažādu pārtikas produktu ražošanā, lai iegūtu viendabīgu masu, savienojot savstarpēji nesajaucamus elementus, piemēram, ūdeni un eļļu.”
Turpinot speciāliste uzsver, ka pārtikas produktu ražošanā drīkst izmantot tikai tādas pārtikas piedevas, kas ir iekļautas Eiropas Savienībā atļauto pārtikas piedevu sarakstā.
Regulā, kurā uzskaitītas visas atļautās pārtikas piedevas, iekļautas gan tādas, kas lietojamas bez noteikta ierobežojuma (bet ievērojot quantum satis principu (no lat. val. “pietiekami tālu”) – nelietot vairāk, cik nepieciešams, lai sasniegtu vēlamo rezultātu), gan pārtikas piedevas, kuras drīkst izmantot noteiktām produktu grupām precīzos daudzumos.
“Produktus, kuru sastāvā ir atļautās pārtikas piedevas, var droši lietot uzturā,” norāda speciāliste. “To, ka pārtikas produkts ir patērētājam drošs, garantē ražotājs. Bet to, cik daudz produkta vienlaikus patērē: vienu konfekti, piecas vai pat kilogramu, nolemj patērētājs, nevis ražotājs. Arī tad, ja produkta ražošanai vispār nav izmantotas pārtikas piedevas, pārmērīga tā lietošana uzturā var izraisīt veselības problēmas.”