Ārste: Gandrīz jebkuru slimību var izārstēt, mainot uzturu 0
Ārste un sertificēta ājurvēdas uztura speciāliste Dr. Guna Vilka, kura divreiz gadā rīko arī pavārkursus, ir pārliecināta, ka gandrīz jebkuru slimību var izārstēt, mainot uzturu. Nevis – ievērojot kādu vispārēju diētu, bet gan – pielāgojot to, kas atsevišķajam indivīdam nepieciešams.
Katram no trim konstitucionālajiem pamattipiem jeb došām (Vata, Kapha, Pitta) ir nedaudz cita pieeja, principi un koncepti, un ar to G. Vilka ikdienā nodarbojas – meklē veidus, talkā ņemot arī vēdisko astroloģiju, – kā palīdzēt cilvēkiem kļūt veselākiem. Un izdodas!
“Ājurvēda nav piemērota tikai indiešiem, tā ir universāla jebkurā pasaules malā. Tā stāsta par konceptiem, nevis uzstāda noteikumus. Galvenā vadlīnija, runājot par ājurvēdisku uzturu, – ēdienam jāgaršo labi un jāveicina veselība,” tā Guna.
Jā, uz brīdi cilvēks kļūst šķietami laimīgs, taču pēc tam paliek slimāks. Ja ēdiens nepadara mūs veselus, tas nav ājurvēdisks ēdiens.
Ārste uzskaita simptomus, kas signalizē, ka organisms ir piesārņojies: smaguma sajūta, grūtības no rīta piecelties, alkas pēc kafijas (mākslīgā veidā ir vēlme šo dzīvības enerģiju sevī celt), balta mēle, mentāla letarģija, mērķu iztrūkums, depresija u. c.
Oktobrī/novembrī Pitta, kas ir Uguns elements, palielinās gan dabā, gan mūsu ķermenī, stāsta ājurvēdas ārste. Karstums, kas uzkrājies vasaras laikā, rudenī sāk iet uz āru. Tādējādi organismam jāsāk kurināt sava iekšējā krāsniņa, jo citādi nosals. Tieši tāpēc rudenī jāēd silti un tīroši ēdieni, vienlaikus nedaudz saldeni un rūgti.
Ājurvēdā lielā cieņā ir garšvielas. Ņemot vērā atšķirīgos laikapstākļus Latvijā un Indijā, mūsmājās garšvielas tiek lietotas gandrīz uz pusi, uz trešdaļu mazāk, taču jebkurā gadījumā – garšvielām piemīt maģiskas īpašības. Piemēram, kumīnam ir specifiska psiholoģiska iedarbība. Tiem, kuriem netīk kumīns pēc garšas, parasti ir grūti pieņemt cilvēkus tādus, kādi viņi ir. Viņi vai nu iekšēji, vai ārēji apkārtējos ļoti kritizē. Lietojot šo garšvielu uzturā, cilvēks veicina sevī pieņemšanu.
Līdzīgu efektu dod ķimenes un fenhelis. Toties kanēlis ļoti labi šķīdina gļotas, atjauno un sniedz enerģiju.
Visas šīs garšvielas palīdz vieglāk pārstrādāt cukuru un taukvielas.
“Laimīgs ēdiens padara laimīgākus cilvēkus. Ājurvēdā, kad tiek gatavots, parasti vai nu skan mantra, vai arī pats cilvēks dzied mantru jeb svēto mūziku. Arī man skanēja mantra, kamēr gatavoju. Tā bija dzīvības, veselības mantra. Līdz ar to ēdiens paliek vēl jo vairāk ārstniecisks jeb dziedniecisks,” stāsta Dr. Vilka.