Ēdiens, kas dedzina taukus? 0
Lasītājs jautā: “Iepriekšējā žurnāla numurā rakstījāt par vielmaiņas paātrināšanu ar fiziskām aktivitātēm, bet es esmu lasījusi, ka arī augļi, piemēram, ananass un greipfrūts, palīdz dedzināt taukus. Cik daudz tur patiesības? Vai vēl kādi produkti der šim nolūkam?”
“Ēšanas režīms iespaido organisma vielmaiņu un maina kopējo vielmaiņas ātrumu. Tas notiek galvenokārt tieši uz uztura termiskā efekta rēķina. Šis efekts ir saistīts ar vielmaiņas paātrinājumu pēc ēšanas. Tobrīd uzņemtās pārtikas sašķelšanā, uzsūkšanās procesos gremošanas traktā un uzturvielu izmantošanā organismā tiek patērēta enerģija. Visvairāk enerģijas vajadzīgs olbaltumvielu pārstrādei. Mazāk – ogļhidrātu un tauku pārstrādei. Varētu pieļaut – jo vairāk enerģijas organisms patērē, pārstrādājot ēdienu, jo ātrāk darbojas vielmaiņa. Bet to ietekmē uzņemto uzturvielu veids un daudzi citi faktori. Turklāt vielmaiņas pieaugums ir neliels, aptuveni 5–7%, un tas ir īslaicīgs process. Tāpēc būtisku ieguvumu un tauku sarukumu šādā veidā sasniegt nevar,” stāsta uzturzinātnes speciāliste Līga Balode.
“Ananass satur fermentu bromelīnu, kas tiek saistīts ar vielmaiņas paātrināšanu. Bromelīns gremošanas sistēmā palīdz sašķelt olbaltumvielas, tādējādi palielinot vielmaiņas procesu. Tas arī stimulē zarnu peristaltiku (muskulatūras ritmisku saraušanos, kas pārvieto zarnu saturu), kas savukārt pozitīvi ietekmē zarnu iztukšošanos un organisma atkritumvielu izvadi. Pētījumi rāda, ka bromelīns organismā ierobežo arī iekaisuma reakcijas. Visvairāk bromelīna satur ananasa serde, mazāk fermenta ir pašā auglī.
Nav pierādījumu, ka greipfrūti dedzinātu taukus un paātrinātu vielmaiņu. Tam, iespējams, piedēvētas svaru samazinošas īpašības saistībā ar augsto ūdens koncentrāciju un zemo vienkāršo cukuru saturu auglī. Greipfrūts ir vērtīgs auglis, jo satur daudz antioksidantu, šķiedrvielu, ūdeni, nodrošina aptuveni 73% C vitamīna diennakts devas. Šis vitamīns pozitīvi ietekmē imūnsistēmu, uzlabo ādas stāvokli un darbojas kā antioksidants. Vēl greipfrūtā ir kālijs, magnijs, kalcijs un citas minerālvielas.
Produkti, kas paaugstina uztura termisko efektu, ir ūdens, zaļā tēja, asās garšvielas un garšaugi, piemēram, čili pipars, ingvers, mārrutki, kā arī olbaltumvielas. Tomēr ķermeņa svars un tauku saturs var nemainīties, pat ja uzturā lieto vielmaiņu ietekmējošus produktus. Ja vēlas just būtiskus uzlabojumus, sabalansēts uzturs noteikti jākombinē ar fiziskajām aktivitātēm un jāuzņem pietiekami daudz ūdens.”