Ēdienkartē kālis: kā to gardi pagatavot 0
“Kā garšīgi pagatavot kāli? Zinu, ka tas ir vērtīgs, bet esmu sabojājusi ēdienu, jo, pieliekot šo dārzeni, zupa bija rūgta.” ILUTA B. LIELVĀRDĒ
Ļoti vērtīgie dārzeņi kāļi un rāceņi nepelnīti tiek svītroti no ēdienkartes. Tajos ir A, C un B grupas vitamīni, kalcijs, kālijs, magnijs un samērā daudz sēra, kas dod īpatnējo rūgtumiņu un reizēm attur lietot uzturā. Taču jāmāk pareizi izvēlēties, jo ne visi kāļi ir rūgti. Vislabāk ņemt vidēja izmēra sulīgus dārzeņus. Lielie un pāraugušie gandrīz vienmēr ir ar šķiedrainu struktūru un nedaudz sīvi, tāpēc var sabojāt pierasto ēdiena garšu. Ja kāļa saknē ir plaisas un mīksti plankumi, tas būs rūgts.
Lai samazinātu sīvo garšu, jau sagrieztus gabaliņus piecas minūtes pirms gatavošanas var paturēt verdošā ūdenī. Vārot sakņu zupu, kāļiem ir īpatnējs aromāts, tāpēc tie nedrīkst dominēt. Kamēr garšas kārpiņas nav pieradušas pie šā dārzeņa, kāļus ieteicams gatavot kopā ar burkāniem un kartupeļiem.
Cepti kāļi ir daudz garšīgāki nekā sutināti un vārīti. Īpaši gardi ir ar visu mizu krāsnī cepti dārzeņi, kas pēc tam pārgriezti uz pusēm un pasniegti ar sviesta un diļļu vai siera mērci.
Kāļus sagriež gabaliņos, apcep sviestā un zupām, sautējumiem pievieno gatavošanas beigās, nevis sutina kopā ar citiem dārzeņiem.
Sulīgu, nepāraugušu vislabāk lietot svaigā veidā, jo tajā ir daudz cukura. Bērni plāni sagrieztas kāļa šķēlītes grauž kā konfektes.