Foto – Baiba Buceniece

Ēdieni somu gaumē 1

Jūlija vidū Rīgā, Kalēju ielā netālu no “Galerijas Centrs”, durvis vēra bārs “Karjala”. Somu valodā tas nozīmē Karēlija – apgabals Somijā un Krievijā. Ideja dibināt šo bāru Janai Šteinertei radās pēc tam, kad bija pavadījusi vairākus gadus Somijā. “Karjalā” skan somu radio, nobaudāmi nacionālie somu un citu Eiropas valstu ēdieni.

Reklāma
Reklāma

 

 

Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
3 visbīstamākās zodiaka zīmju pārstāves, kas bez sirdsapziņas pārmetumiem var atņemt citas vīrieti
Veselam
Liekie kilogrami neatkāpjas ne pa kam? 4 pazīmes, ka jūsu vielmaiņa nedarbojas pareizi
Lasīt citas ziņas

– Ēdienkartē ir gan Karēlijas pīrādziņi, gan somu pīrāgs ar šķiņķi vai lasi. Visu gadu piedāvājam uz īsta malkas grila gatavotus gaļas un zivju ēdienus, arī ceptu ziemeļbrieža gaļu. Klāt var dzert somu alu un nogaršot somu kafiju plöro ar degvīnu, – stāsta bāra vadītāja Jana Šteinerte. Gardo maltīti gatavo prasmīgās pavāres Dita Žuka (no labās) un Adriana Altroka-Eltermane.

 

 

Laša pīrāgs

CITI ŠOBRĪD LASA

Sastāvdaļas: Sviests, milti, cepamais pulveris, ūdens, saldais krējums, olas, lasis, puravs, paprika, siers, dilles, kaltēti garšaugi, sāls.

 

Kā gatavot?

Izkausētu sviestu sajauc ar miltiem un cepamo pulveri, pielej nedaudz ūdens. Iegūto masu vienmērīgi izlīdzina cepamajā formā, pārkaisa ar miltiem. Smalki sagrieztus puravus apcep sviestā, liek pāri mīklai. Virsū liek smalki sagrieztus svaiga laša gabaliņus un sakapātu papriku. Uzber rīvētu sieru, pārlej ar saldo krējumu, kas sajaukts ar olām, dillēm, sāli un garšaugu maisījumu. Cep cepeškrāsnī 45 – 60 min.

 

 

 

 

Laša un kartupeļu sacepums

Sastāvdaļas: Svaigs lasis, kartupeļi, sīpoli, saldais krējums, dilles, citronpipari, sāls.

 

Kā gatavot?

Nomizotus, mazos stienīšos sagrieztus kartupeļus sajauc ar smalki sakapātiem sīpoliem, pieber sāli un liek karstumizturīgā traukā. Virsū liek laša gabalu, ko pārkaisa ar citronpipariem. Visu pārlej ar saldo krējumu. Cep cepeškrāsnī 230 grādos 35 min. Kad lasim virspuse apcepusies, apgriež uz otru pusi, pārkaisa ar citronpipariem un dillēm. Uz brīdi vēl iešauj cepeškrāsnī.

 

 

 

Plānais liellopa steiks somu gaumē ar pētersīļu sviestu un kartupeļu daiviņām


Sastāvdaļas:  Liellopa filejas gabals, kartupeļi, sviests, pētersīļi, melnie pipari, sāls.

 

Kā gatavot?

Liellopa gaļu ar gaļas āmuru izklapē pavisam plānu (gandrīz papīra biezumā). Liek uz pannas izkausētā sviestā, pārkaisa ar pipariem un sāli un cep no abām pusēm. Sviestu samaisa ar sakapātiem pētersīļiem un ieliek ledusskapī sacietēt. Kartupeļus novāra, sagriež daiviņās un apcep eļļā. Uz šķīvja kārto kartupeļus, liellopa steiku, uz tā liek pētersīļu sviesta gabaliņu.

 

 

Siera kūka

Sastāvdaļas: 360 g Selgas cepumu, 200 g sviesta, 360 g kausētā siera, 500 g krējuma, 3 olas, 230 g cukura, 4 g kartupeļu cietes, 1 citrons.

Reklāma
Reklāma

 

Kā gatavot?

Cepumus sadrupina, pievieno izkausētu sviestu. Masu izlīdzina tortes cepamformā, uz brīdi ieliek ledusskapī. Kausēto sieru sajauc ar krējumu, pievieno olas, cukuru, kartupeļu cieti, citrona sulu, pierīvē citrona miziņu. Saputo, pārlej pār cepumu masu. Cep cepeškrāsnī 1,5 stundu 100 grādos, līdz kūkas virsma gaiši brūna.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.