Ēdieni pavasara noskaņās 0
Moderns sarkanā, melnā un gaišos toņos ieturēts interjers, vidū – liels kubuls, pilns ar kafijas pupiņām – tāds ir pirmais iespaids, kas rodas, atverot kafejnīcas “Illy” (Rīgā) durvis. Drukātas ēdienkartes, ko pašķirstīt, ērti sēžot pie galdiņa, nav.
Uz tāfeles rakstīts, ka šodien var nobaudīt divu veidu zupu – pupiņu ar kūpinātu šķiņķi un burkānu, ingvera, kā arī divu veidu makaronus – ar cukini un Brie un tomātiem, sieru un kūpinājumu. Katru dienu piedāvājumā garda kafija, salāti, kruasāni un ciabatas ar dažādām piedevām. Sākotnēji “Illy” atvērta kā vieta, kur nobaudīt kvalitatīvu kafiju. Pēc apmeklētāju pieprasījuma ēdienkartē vispirms iekļautas zupas, pēc tam arī citi ēdieni. Katru rītu “Illy” piedāvā vēlās brokastis jeb branču (no angļu – brunch), kad pie zviedru galda var ēst, cik lien vēderā. Pavārs Valdis Matvejs no savas “pūralādes” šoreiz ceļ galdā visnotaļ pavasarīgu maltīti.
Krāsnī ceptas Baltijas reņģes ar pavasara salātiem
Sastāvdaļas: Baltijas reņģu filejas, salātu un dīgstu maisījums, sāls, pipari. Zaļumu pesto – lociņi, dilles, baziliks, ķiploks, olīveļļa, sāls.
Kā gatavot?
Reņģu filejas liek uz sviestpapīra, pārkaisa ar sāli un pipariem un 3 – 5 minūtes cep cepeškrāsnī 180 grādu karstumā. Kamēr zivtiņas cepas, pagatavo pesto – sablenderē lociņus, dilles, baziliku, pievienojot ķiploka daiviņu, olīveļļu un mazliet sāls. Uz šķīvja kārto salātu un dīgstu maisījumu, kurā iecilāts zaļumu pesto, klāt liek ceptās reņģes.
Aukstā tomātu zupa ar kazas sieru
Sastāvdaļas: Svaigi vai savā sulā konservēti tomāti, bezpiedevu jogurts, kazas siers, svaigi gurķi, zemenes, svaigs baziliks, balzametiķis, sāls, pipari.
Kā gatavot?
Zemenes, gurķus un blanšētus tomātus bez miziņas sagriež mazos kubiņos vai sablenderē un sajauc ar jogurtu. Pievieno sāli, piparus, nedaudz balzametiķa un kapātu baziliku. Vidū liek kazas siera bumbiņu. Rotā ar zemenēm un svaiga bazilika lapiņām.
Pikantais jēra stilbiņš ar dārzeņiem
Sastāvdaļas:Jēra stilbiņš, burkāni, zirņu pākstis. Marinādei: romiešu ķimenes, čili pipari, malti melnie pipari, sāls.
Kā gatavot?
Jēra stilbiņu sadala, ieberzē ar romiešu ķimenēm, čili pipariem, sāli un melnajiem pipariem. Uz karstas pannas strauji apcep. Pēc tam pusstundu turpina cept 120 – 130 grādus karstā cepeškrāsnī. Nelielus burkāniņus un jauno zirņu pākstis uz pāris minūtēm iemērc karstā ūdenī. Kad jēra gaļa gatava, to noliek atpūsties. Pa to laiku burkānus un zirņu pākstis apviļā jēra gaļas cepeša sulā. Dārzeņus un gaļu kārto uz šķīvja. Pārlej ar jēra gaļas mērci.
Jogurta, zaļumu un burkānu dzēriens ar mārrutkiem
Sastāvdaļas: Burkāni, bezpiedevu jogurts, zaļumi – pētersīļi, baziliks, lociņi, dilles.
Kā gatavot?
No burkāniem izspiež sulu. Jogurtu sablenderē vai sajauc ar sakapātiem zaļumiem – pētersīļiem, baziliku, lociņiem, dillēm. Jogurtu ar zaļumiem un burkānu sulu glāzē lej reizē vai kārtās. Pikantākai garšai pievieno nedaudz mārrutku.