Ēdieni ar rapšu eļļu 0
Rapšu eļļa ir plaši izmantojama uzturvērtības un universālā pielietojuma dēļ. Tā satur gan taukos šķīstošos vitamīnus, gan neaizvietojamās taukskābes Omega-3 un Omega-6.
Grilēts pipars ar citrona krēmsieru (2 porcijas)
Sastāvdaļas: 100 ml rapšu eļļas, 1 paprikas pāksts, 1 citrons, 1 timiāna zariņš, 100 g ledus, 5 bazilika vai rukolas lapas, šķipsna maltu melno piparu, sāls.
Kā gatavot?
Pipara pāksti gareniski pārgriež uz pusēm, apslaka ar rapšu eļļu un kopā ar timiānu grilē. Gatavu atdzesē, nomizo, uzkaisa piparus, smalki sagrieztu baziliku vai rukolu un sāli.
Sablendē ledu, citrona sulu un atlikušo rapšu eļļu. Iegūst baltu krēmīgu masu, ko pasniedzot liek uz pipara pāksts vai uz svaigi ceptas maizes.
Lavašs ar kaņepēm un lasi (2 porcijas)
Sastāvdaļas: 1 plānais lavašs, 50 ml rapšu eļļas, 100 g mazsālīta laša, 50 g kaņepju sēklu, 1 rozmarīna zariņš, 3 ķiploka daivas.
Kā gatavot?
Piestā kaņepes sagrūž ar rapšu eļļu līdz biezas mērces konsistencei. Lavašu ieklāj cepešpannā un pārziež ar pagatavoto mērci, sasmalcinātu ķiploku, iekaisa rozmarīna lapiņas un saliek gabaliņos sagrieztu mazsālītu lasi. Uz 8 – 10 minūtēm liek cepeškrāsnī 180 ˚C. Ir gatavs, kad lavašs kļuvis zeltaini brūns un kraukšķīgs.
Tomātu, spinātu un mocarellas salāti (2 porcijas)
Sastāvdaļas: 200 ml rapšu eļļas, 1 bunte bazilika, 5 svaigi tomāti, 100 g kaltētu tomātu, 70 g svaigu spinātu lapu, 1 mocarellas siers.
Kā gatavot?
Rapšu eļļu kopā ar baziliku sakarsē līdz 60 ˚C, tad atdzesē un nokāš. Pārējās sastāvdaļas sagriež nelielos gabaliņos, kārto šķīvjos un apslacina ar pagatavoto aromatizēto eļļu.
Atlikušo eļļu var uzglabāt ledusskapī un lietot pēc vajadzības.
Riekstos un linsēklās cepts cukini
Sastāvdaļas: Pēc vajadzības: mazie cukini, Brazīlijas rieksti, linsēklas, rapšu eļļa, Gorgondzolas siers.
Kā gatavot?
Mazos cukini gareniski sagriež, kārto veidnē, pārslaka ar rapšu eļļu un uz apmēram 12 minūtēm liek cepeškrāsnī 180 ˚C. Tikmēr Brazīlijas riekstus sasmalcina un sajauc ar linsēklām. Ar to pārkaisa cukini, uzliek arī leknu šķēli siera un 230 ˚C cep vēl trīs minūtes, kamēr siers kļūst zeltaini brūns.
Ēdienu gatavoja šefpavārs Mārtiņš Sirmais.