Ēdieni ar jūras veltēm 0
Iecere atvērt zivju bistro pazīstamajiem pavāriem Mārtiņam Sirmajam un Ērikam Dreibantam radās ceļojuma laikā uz Āfriku. Turp dodoties, viņi pa ceļam iegriezās vairākos jūras velšu bistro Briselē, pēc tam baudīja šo produktu daudzveidību Kamerūnā.
Un Latvijā atgriezās ar domu, ka arī Rīgā jābūt vietai, kur nobaudīt gardi pagatavotas jūras veltes. Tā augusta vidū Vecrīgā, Smilšu ielā, durvis vēra bistro “3 zivis”. Piedāvājumā te gan vietējo ūdeņu zivis, gan tālās jūrās un okeānos ķertas. – Katru dienu ēdienkartē ir kāda jūras produktu zupa un vairāki pamatēdieni. Viendien var nobaudīt siļķi ar kartupeļiem un biezpienu, citudien palūgt pavāram pagatavot citronbuti, tunzivi vai lasi. Bet var nogaršot arī no visa pa druskai, piemēram, pāris jūras ķemmītes, divus vai trīs astoņkāja gabaliņus, vienu austeri utt., – stāsta restorāna direktore Dana Gritāne. Bistro pavāri, lai pilnveidotu prasmes, turpina mācīties un iepazīt daudzveidīgo jūras produktu pasauli. Šefpavārs Mareks Zizlāns (attēlā) atzīst, ka patlaban aizrautīgi lasa par mīdijām un jūras ķemmītēm.
Zivju zupa Maskavas gaumē
Sastāvdaļas: (6 porcijām) 700 g zivju buljona, 200 g tunča filejas, 200 g zandarta filejas, 100 g zaļo olīvu (ar kauliņiem), 70 g marinētu mini kokteiļgurķīšu, 100 g sīpolu, smaržīgie pipari, sāls, pipari, lauru lapas, pētersīļi.
Kā gatavot?
Katlā lej buljonu, pievieno sāli, piparus, smaržīgos piparus, lauru lapas un smalki sakapātus, sviestā zeltaini brūni apceptus sīpolus. Vāra aptuveni 4 min. Pievieno olīvas un gurķīšus, vāra vēl 1 – 2 min. Liek klāt kubiņos sagrieztas zivis. Virumu uzvāra un karsē vēl 1 min. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pētersīļiem.
Līdakas un garneļu kūciņas ar Latvijas tomātu salsu
Sastāvdaļas: (4 porcijām) Salsai: 400 g tomātu, 2 ēd. k. kapātu pētersīļu, 1 ēd. k. timiāna lapiņu, 100 g olīveļļas, sāls, pipari, 2 ēd. k. gaišā balzamiko etiķa. Kūciņām: 400 g ar mizu vārītu kartupeļu, 150 g līdakas maltās gaļas, 100 g izlobītu Ziemeļjūras garneļu, 50 g rīvmaizes, zaļie lociņi, 2 ēd. k. zivju garšvielas, citrons, ola, 1 ēd. k. majonēzes, sāls, pipari.
Kā gatavot?
Tomātus sagriež kubiņos un liek katlā kopā ar pārējām salsas sastāvdaļām, lai ievelkas. Nomizo vārītos kartupeļus un saspiež ar roku vai dakšu viendabīgā masā, pievieno visas pārējās sastāvdaļas. No iegūtās masas veido apaļas kūciņas, apviļā rīvmaizē un apcep uz pannas sakarsētā eļļā zeltaini brūnas. Pēc tam liek cepeškrāsnī un 180 grādos cep 10 min. Dziļajā šķīvī liek tomātu salsu, vidū zivju kūciņu. Pārkaisa ar Latvijas lauku zaļumiem.
Spāņu gliemenes ar sauso baltvīnu, saldo krējumu un zaļo čili
Sastāvdaļas: (1 porcijai) 200 g veselu spāņu gliemeņu, 1 ēd. k. olīveļļas, 30 g sviesta, 1 ēd. k. kapātu ķiploku, 1 ēd. k. kapātu Šalotes sīpolu, 1 ēd. k. kapāta zaļā čili bez sēklām, 1. ēd. k. kapātu pētersīļu, 70 ml sausā baltvīna, 70 ml saldā krējuma (35%).
Kā gatavot?
Sakarsētā pannā izkausē sviestu, pievieno eļļu, ķiplokus, čili, Šalotes sīpolus. Visu apcep, pielej baltvīnu. Karsē 1 – 2 min. Pievieno spāņu gliemenes. Pannai uzliek vāku un karsē 1 min, apmaisa. Pievieno saldo krējumu un, atstājot pannai vāku, karsē vēl 1 – 2 min, ik pa brīdim apmaisot. Pievieno pētersīļus un liek dziļā traukā ar visu šķidrumu. Pasniedz ar grauzdētu maizi.
Citronu krēms ar Latvijas meža ogām
Sastāvdaļas: (4 porcijām) 300 g saldā krējuma (35%), 2 citroni, 150 g cukura, 150 g Latvijas meža ogu (kazenes, mellenes, avenes u.c.).
Kā gatavot?
Katliņā karsē saldo krējumu kopā ar cukuru, līdz tas uzvārās. Samaisa, karsē vēl aptuveni 3 min, pievienojot citrona miziņu (no 2 citroniem) un citrona sulu (no 2 citroniem). Noņem no uguns un lej bļodiņās. Ļauj 3 – 4 stundas atdzist. Pasniedz, izrotātu ar Latvijas meža ogām.