Ēdieni Amerikas stilā 0
Stūrītis no tālās Amerikas – tā var teikt par kokteiļbāru “Betty Page”, kas pirms mēneša atvērts Rīgā, Dzirnavu un Antonijas ielas krustojuma tuvumā. Ideja par 20. gadsimta piecdesmitajos gados populārās amerikāņu modeles, seksa ikonas Betijas Peidžas vārdā nosaukta bāra atvēršanu Rīgā īpašniecei Ingai Prontekerei radās, apmeklējot Betijas Peidžas kleitu veikalu ASV.
Ingu apbūrusi šā veikala atmosfēra. Tērpi kokteiļbāra viesmīlēm iegādāti tieši šajā veikalā. Un arī ēdienkartē dominē amerikāniski ēdieni ar eiropeisku piesitienu – dažādi steiki, tostarp RibEye steiks, pašgatavoti sendviči un burgeri (Ņujorkas steika sendvičs ar siera krēmu, Lua sendvičs ar zivi un sīpolu marinādē), salāti, zupas, piemēram, dārzeņu minestrone un Ungārijas zivju zupa, kā arī saldie. To vidū neiztrūkstoši ir Ņujorkas siera kūka ar šokolādes un zemeņu mērci, arī šokolādes kūka un banānu splits ar jāņogu saldējumu. Par gardu maltīti kokteiļbārā gādā šefpavārs Gatis Maksimovs (attēlā), kurš pavārmākslas smalkumus apguvis, strādājot ASV, Vācijā un uz kruīza kuģiem. Arī kokteiļbāra interjers ieturēts piecdesmito gadu Amerikas stilā. Nedēļas nogalē kokteiļbārā var ne tikai gardi paēst, bet arī izkustināt kājas dzīvās vai dīdžeju izvēlētās mūzikas ritmos.
Arbūza salāti ar tīģergarnelēm
Sastāvdaļas: Arbūzs, tīģergarneles, baltie sparģeļi, apelsīni, salātu maisījums, citrons, sviests vai eļļa, sāls, pipari.
Kā gatavot?
Notīrītas tīģergarneles iemarinē svaigi spiestā apelsīnu sulā, kam pievienots sāls, pipari un rīvēta apelsīna miziņa. Patur pāris minūtes un ātri apcep (ne vairāk kā 2 min) uz pannas sviestā vai eļļā. Baltos sparģeļus sagriež tievās strēmelītēs, pievieno citronu sulu, pieber sāli, piparus. Pievieno gabaliņos sagrieztu, no sēklām attīrītu arbūzu un salātu maisījumu ar rukolu. Uz šķīvja kārto salātu un arbūza maisījumu, virsū liek ceptās garneles.
Apelsīnu krēmzupa
Sastāvdaļas: Apelsīni, burkāni, sīpoli, selerijas sakne, vistas vai liellopa gaļas buljons, saldais krējums, sviests, sāls.
Kā gatavot?
Burkānus, sīpolus un selerijas sakni nomizo, sagriež un katliņā sviestā vai eļļā brīdi pasautē, pieberot nedaudz sāls. Pievieno vistas vai liellopa buljonu, brīdi pavāra. Pēc tam pielej svaigi spiestu apelsīnu sulu, karsē vēl 2 – 3 min. Ja vārīs pārāk ilgi, virums kļūs rūgts. Pielej saldo krējumu, pieliek mazliet sviesta. Visu sablenderē. Rotā ar saldo krējumu un apelsīna daiviņām.
Cūkgaļa mango salsā ar rīsiem Haiti gaumē
Sastāvdaļas: Cūkgaļas kakla karbonāde, rīsi, sīpols, paprika, kanēlis, mango, kumins. Marinādei: timiāns, rozmarīns, pētersīļi, ķiploki, eļļa. Mango salsai: mango, sarkanie sīpoli, sarkanā paprika, zaļais čili, pētersīļi vai kinza, mango biezenis.
Kā gatavot?
Kakla karbonādi sagriež šķēlēs un apziež ar marinādi, ko iegūst, sablenderējot timiānu, rozmarīnu, pētersīļus, ķiplokus un nedaudz eļļas. Gaļu iemarinē jau iepriekšējā dienā. Pēc tam cep uz grila vai grila pannas. Mango salsu gatavo, mazos gabaliņos sagriežot mango, sarkano sīpolu, sarkano papriku, zaļo čili, pievienojot mazliet pētersīļus vai kinzu un mango biezeni. Mājās to gatavo, sablenderējot mango ar sāli un cukuru. Pēc tam sviestā apcep smalki sagrieztu sīpolu, papriku, čili, pievieno vārītus rīsus, kanēli un kuminu. Pielej nedaudz baltvīna un apelsīnu vai persiku sulu, visu izkarsē un kopā ar gaļu ceļ galdā. Pievieno salātu maisījumu. Rotā ar kausētu šokolādi un zemeņu mērci.
Piparmētru granitē
Sastāvdaļas: Baltvīns, dzirkstošais vīns, augļi – zemenes, vīnogas, arbūzs, mango.
Kā gatavot?
1/3 daļu baltvīna lej traukā, iemērc piparmētru lapiņas un atstāj divas stundas ievilkties. Pēc tam klāt pielej 2/3 daļas šampanieša un trauku liek saldētavā, ik pa brīdim apmaisot. Atkarībā no temperatūras saldētavā šis process ilgst 2 – 4 stundas. Kad dzēriens sasalis, to kārto glāzē. Vienā kārtā liek saldēto dzērienu, dēvētu par granitē, otrā augļus – vīnogas, zemenes, arbūzu, mango. Pirms pasniegšanas pāri lej nedaudz piparmētru liķiera. Rotā ar piparmētru lapiņām.