Ēdiena svētki “AUGam” jau šo svētdien 0
Svētdien, 20. oktobrī, Tallinas ielas kvartālā esošajā Angārā norisināsies ēdiena svētki “AUGam” – lielākais augu ēdiena pasākums rudenī. Pasākums apmeklētājiem piedāvās iepazīt daudzveidīgu augu valsts virtuvi patīkamā atmosfērā, nesatraucoties par to, kādu ietekmi pārtikas izvēle atstāj uz apkārtējo vidi un dzīvniekiem.
Otrie ēdiena svētki “AUGam” notiks 20. oktobrī no pl. 12:00 līdz pl. 20:00 Tallinas ielas kvartālā esošajā pasākumu norises vietā Angārā (Tallinas iela 10, Rīga).
15 ēdinātāji un tirgotāji piedāvās dažāda veida maltītes – gan dažādu valstu tradicionālos ēdienus, gan kūkas un citus saldumus, gan ātrās uzkodas – tas viss bez dzīvnieku izcelsmes produktiem.
Tāpat pasākumā būs dārzeņu un ogu maiņas punkts, kurā jebkurš apmeklētājs ir aicināts atstāt sev lieku vai paņemt sev vajadzīgu kultūraugu. Svētki norisināsies visas dienas garumā un ieeja tajos būs bez maksas.
Pasākums ir piemērots gan ģimenēm ar bērniem, gan mājdzīvnieku saimniekiem. Lielākā daļa ēdinātāju un tirgotāju būs apkurinātās iekštelpās, tāpēc apmeklētāji var nesatraukties par potenciāli nepatīkamiem laikapstākļiem.
Dalībnieku vidū būs “Bao Bun”, kas septembra beigās atgriezās no “European Street Food Awards” fināla Zviedrijā ar sudraba medaļu kategorijā “labākā veģetārā maltīte”.
Apmeklētājus iepriecinās arī tādi ēdinātāji kā pirmais vegāniska ēdiena treilera restorāns Latvijā “Vegstop”, kas pasniegs burgerus un vrapus, kafejnīca “MiiT”, kas gatavos specialty kafiju un vegānisku ielu ēdienu, uzņēmums “GLUTENFRĪ”, kas, rūpējoties par cilvēkiem ar glutēna nepanesamību, pasniegs bezglutēna konditorejas izstrādājumus.
Visas dienas garumā šie un uzņēmumi “Nata Cafe”, “GustameChurros”, “Banananana”, konditorejas “Putni” un “Mierā”, pasniegs ēdienu, kas nesatur dzīvnieku izcelsmes produktus. Savukārt ar ēdiena tirdzniecību nodarbosies “Zaļā maize”, veģetārās uztura skolas vadītājas Ditas Lases vadītais uzņēmums “Gardais”, kā arī īpaši viesi no Igaunijas – “HappyV”, kuri tirgos pastētes un desas, kas Igaunijā ieguvušas balvu kā “labākais vegāniskais produkts”.
“”AUGam” svētku koncepts jau pašā sākumā ietvēra ideju par sezonāliem pasākumiem, kas notiek vairākas reizes gadā. Augu valsts ēdiens galdā jāliek jebkurā laikā, ne tikai vasarā. Turklāt sezonas augļu un dārzeņu lietošana ir viens no videi draudzīgas ēšanas principiem. Oktobris ir bagātīgs periods pēc ražas novākšanas, tāpēc rudens pasākumā sagaidām, ka ēdinātāji iepriecinās apmeklētājus ar sezonai raksturīgiem ēdieniem,” skaidro Marta Turkupole, viena no pasākuma organizētājām.
“Augu valsts ēdiena popularitāte katru gadu pieaug, un ēdiena svētki “AUGam” ir lieliska iespēja iepazīt daudzveidīgu augu valsts virtuvi vienuviet,” atgādina Marta.
Vasaras ēdiena svētki “AUGam”, kas bija pirmreizējs šāda koncepta pasākums, notika šī gada 20. jūlijā, kad pasākumā piedalījās 20 ēdināšanas uzņēmumu, to vidū “Terapija”, “Stockpot”, “Bhajan Cafe” un “Ramen Riga” ar Mārtiņu Sirmo priekšgalā. Pirmo pasākumu apmeklēja gandrīz 2000 cilvēku. Pēc rudens pasākuma nākamie svētki plānoti 2020. gada sākumā ziemas noskaņās.
Pasākumu rīko biedrība “AUGam”, kuras mērķis ir veicināt augu valsts uztura pieejamību un ilgtspēju, sadarbībā ar StreetFoodLatvia, kas ir Angāra saimnieki, un organizāciju “FreeRiga”. Plašāka informācija par festivālu un dalībniekiem ir pieejama pasākuma mājaslapā (www.augam.lv/svetki). Iespēja sekot jaunumiem rīkotāju Facebook un Instagram profilos.