Ēdam pikanti! 0
Anglis RIČARDS un latviete LINDA DŽONSONI (attēlā) jau vairākus gadus loloja sapni par savu bistro. Agrāk abi dzīvoja un strādāja Lielbritānijā, Čehijā un citās valstīs, bet nu Rīgā pie Vecās Ģertrūdes baznīcas atvērts bistro “Stockpot” (tulk. no angļu – buljona katls), kurā var nobaudīt pikantu dažādu valstu maltīti.
Dienā, kad viesojamies “Stockpot”, ēdienkartē ir indiešu ēdieni – vistas madrass un veģetārā sēņu masala, arī čile con carne, spāņu čorizo un melno pupiņu zupa, Malaizijas zivju zupa laksa, turku ēdieni humuss un tabule, gaspačo zupa, salāti ar fetas sieru, ogu, jogurta un sulas kokteilis smūtijs. Katram ēdienam uz tāfeles norādīta asuma pakāpe. “Stockpot” padomāts arī par veģetāriešiem un vegāniem.
Spāņu čorizo un melno pupiņu zupa
SASTĀVDAĻAS (4 porcijām) 100 g spāņu desas čorizo vai citas asas kūpinātas desas, 1 sarkanā paprika, 3 daiviņas ķiploka, 1 tējk. kūpinātas paprikas jeb pimento (nopērkams Rīgas Centrāltirgū), 1 tējk. sasmalcināta kumīna, 1 sarkanais sīpols, 150 g melno pupiņu, 1 laims, 500 ml dārzeņu buljona, 2 lauru lapas, 3 ēd. k. rapšu eļļas.
KĀ GATAVOT? Izmērcētām pupiņām katlā pievieno lauru lapas un vāra, līdz pupiņas mīkstas. Lauru lapas izņem. Pupiņas nokāš, šķidrumu atstāj. Pusi pupiņu sablenderē. Pannā eļļā apcep sagrieztu čorizo desu. Pievieno sagrieztu svaigo papriku, maltu kumīnu, sīpolu, ķiploku, no laima izspiestu sulu un cep vēl 5 min. Visu liek katlā, pievieno pupiņu novārījumu, ieliek atlikušās veselās pupiņas. Ja nepieciešams, pievieno dārzeņu buljonu. Ja vēlas, lai zupa ir veģetāra, desu aizstāj ar kūpināto papriku.
Zupa “Laksa”
SASTĀVDAĻAS (4 porcijām) 1 l vistas buljona, kokosriekstu piens, rīsu nūdeles, 800 g zivs baltās gaļas vai vistas filejas. Pastai: 1 tējk. sasmalcināta kumīna, 1 tējk. sasmalcināta koriandra, 1 ēd. k. kurkuma pulvera, 1 mazs sīpols, 2 daiviņas ķiploka, ½ ēd. k. ingvera pulvera, 1 citronzāle, 1 – 2 sarkanie čili, 1 ēd. k. zivju mērces (vai garneļu pastas), 1 tējk. cukura, 1 tējk. tamarinda pastas (nopērkama veikalā “Stockmann”), 50 g kinzas, 50 g svaiga bazilika.
KĀ GATAVOT? Sablenderē visas pastas sastāvdaļas, pievieno kokosriekstu pienu, samaisa. Uzmanīgi karsē 5 min. Pielej klāt vistas buljonu un 4 ēd. k. zivju mērces. Vāra 15 min. Pievieno 3 – 5 cm lielos gabaliņos sagrieztu zivs balto gaļu vai vistas fileju, vāra, līdz tā gatava. Pirms zupas celšanas galdā pievieno rīsu nūdeles. Tās gatavo, kā norādīts uz iepakojuma.
Čile con carne
SASTĀVDAĻAS (8 porcijām) 2 sīpoli, 5 cm ingvera, 3 daiviņas ķiploka, 3 – 7 sarkanie čili, 1 tējk. malta kumīna, 800 g rupji samaltas liellopa gaļas, 400 g pupiņu tomātu mērcē, 400 g konservētu brūno pupiņu, 400 g konservētu tomātu savā sulā, kukurūzas eļļa, rīsi.
KĀ GATAVOT? Sīpolu, ingveru, ķiplokus un čili sablenderē, apcep kukurūzas eļļā. Pievieno gaļu un apbrūnina. Klāt liek pupiņas tomātu mērcē, konservētas brūnās pupiņas un konservētus tomātus. Sutina 2 – 3 stundas. Pasniedz ar vārītiem rīsiem.
Smūtijs
SASTĀVDAĻAS (1 porcijai) 2 ēd. k. grieķu jogurta, 150 – 200 ml apelsīnu sulas, sauja piparmētru lapu, 1 banāns, divas saujas saldētu vai svaigu ogu – zemenes un upenes.
KĀ GATAVOT? Apelsīnu sulu sablenderē ar grieķu jogurtu, sagrieztu banānu, atkausētām ogām un piparmētru lapiņām. Rotā ar piparmētru pušķīti.