Foto: Jannekeswereld/SHUTTERSTOCK

Hostu dzinumus varot ēst. Vai tiešām? 0

“Hostu dzinumus varot ēst kā sparģeļus – šādu ziņu izlasīju internetā. Vai tiešām? Vai visas hostas ir ēdamas?” vaicā MĀRĪTE RĪGĀ

Reklāma
Reklāma

Mazulītes nav vērts traucēt

RAKSTA REDAKTORS
Bez vainas vainīgs? Mirklī, kad trīs bērnu tēva Artūra kontā ienāca 200 eiro, viņš kļuva par bīstamu krāpnieku!
7 iemesli, kāpēc jūs nespējat zaudēt svaru pat, ja pārtiekat tikai no vienas salāta lapas
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
Lasīt citas ziņas

“Hostu dzinumi ir ēdami, turklāt tie ir vēl gardāki par sparģeļiem,” skaidro puķkopis Jānis Rukšāns. Viņa ģimenes saimniecībā Jaunrūjas ir prāva hostu kolekcija. Daļu no to dzinumiem pavasaros notiesā arī maltītēs.

Ēdamas ir visas hostas, taču jo lielāks augs (kuplāks cers un garāka auguma šķirne), jo garāki dzinumi un līdz ar to arī dārzeņu ražas iznākums.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vispiemērotākās ēšanai ir lielā un vidēji lielā auguma hostas. Mazulītes nav vērts traucēt, turklāt tās vairojas lēnāk nekā lielās māsas.

Lai hostu dzinumi būtu derīgi ēšanai, tiem sagatavo īpašus augšanas apstākļus līdzīgi kā sparģeļiem. Raženam hostu ceram rudenī uzber ķerru auglīgas, irdenas augsnes.

Jo augstāka būs kaudze, jo garāku dzinumu izdosies izaudzēt. Hostas jāpagūst apbērt, kamēr tās vēl nav modušās un sākušas augt. Kad augšana sākusies, dzinumus uzmana.

Tos jāpagūst novākt, kamēr asna gals nav izspraucies no zemes un kļuvis zaļš. Kad dzinumi nogriezti, trūdzemes kaudzi izlīdzina pa dobi. Augi tādā veidā saņems arī barības vielas, uzlabosies augsnes irdenums.

Nav jābīstas, ka gaišie asni saulē apdegs, – hostas ir izturīgas, turklāt tās parasti stāda ēnā vai pusēnā, kur saule nededzina. Ceram drīkst nogriezt ne vairāk kā katru otro dzinumu.

Laika apstākļi ir piemēroti, lai tagad veidotu uzbērumu delikatešu – hostu dzinumu – audzēšanai.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.