Sojas pupiņas 18
Sojas pupiņas ir viens no pamatproduktiem Japānas iedzīvotāju uzturā. Tās ir dažāda veida, piemēram, tofu, tempeh, edamame un miso. Sojas pupiņas ir lielisks olbaltumvielu, C vitamīna, dzelzs, magnija un folātu avots.
Pie tam, tās ir vēl viens augu izcelsmes pārtikas produkts, kas palīdz novērst vairākas veselības problēmas – sirds slimības, dažus vēža veidus un insultu, kā arī samazina holesterīna līmeni un palīdz uzlabot kaulu veselību. Turklāt sojas sastāvā ir fitoestrogēni, kas ir hormoniem līdzīgas vielas, kuras atdarina vienu no galvenajiem sieviešu dzimumhormoniem – estrogēnu.
Lai gan ir daudz diskutēts par to, vai sojas produkti mums patiešām ir noderīgi, liela daļa pētījumu, kas sākotnēji liecināja, ka tie var izraisīt audzēju veidošanos, faktiski tika veikti ar dzīvniekiem deviņdesmitajos gados.
Jaunākie pētījumi liecina, ka soja var samazināt vēža risku, kā arī, iespējams, palīdzēt mazināt perimenopauzes laikā sastopamos simptomus. Jāatzīmē, ka pārstrādāta soja, visticamāk, nenodrošina tādu pašu labvēlīgu ietekmi uz veselību.