‘Prosto Marija’
‘Prosto Marija’
‘Prosto Marija’

Ēd bumbierus – būsi mierīgs un vesels; auglim pat pretvēža iedarbība! Bet noderēs arī sēkliņas 1

Daudzos dārzos līdzās ābelēm kuplo arī bumbierkoki. Izrādās – ar to augļiem mielojušies jau Homēra Odisejas varoņi, ikdienas uzturā lietojuši senie romieši. Mūszemē tie ir ienācēji, toties – uz palikšanu. Bumbieri iecienīti gan daudzveidīgo garšas nianšu, gan arī dziedniecisko īpašību dēļ.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst vislielākie egoisti 3
VIDEO. “Viņi visu filmēja, fotografēja…” Radinieki atklāj jaunas detaļas par traģisko avāriju Gulbenes novadā
Vācija nosaukusi valsti, kas varētu kļūt par nākamo Krievijas upuri, ja Ukraina zaudēs karā
Lasīt citas ziņas

Bumbierkoks pelna gandrīz tādu pašu apzīmējumu kā ozols – ilgdzīvotājs. Būdams ar dzīvi apmierināts, tas zaļo pat līdz 300 gadiem. Protams, jaunu šķirņu meklējumos diez vai kāds lūko pēc tāda daudzgadīguma – mums svarīgākās ir augļu garšas īpašības un koka piemērotība vietējiem klimata apstākļiem.

Bumbieru lietošana uzturā palīdz stiprināt asinsvadu sieniņas, mazina sklerozes, kā arī citu sirds un asinsvadu slimību risku, ļauj tikt galā ar aknu, nieru un urīnceļu kaitēm. Tie noder pret klepu un drudzi, labvēlīgi ietekmē prostatas dziedzeri.

CITI ŠOBRĪD LASA

Augļi augstā folijskābes un joda satura dēļ ieteicami topošajām māmiņām – minētās vielas ir ļoti svarīgas mazuļa attīstībai. Savukārt citas bumbiera sastāvdaļas kavē liekā šķidruma uzkrāšanos audos, kā arī lutina grūtnieces organismu ar urīndzenošu, pretsāpju, pretmikrobu un vīrusus neitralizējošu iedarbību.

Bumbieriem tiek piedēvēta arī pretaudzēju aktivitāte.

Ja kāda iemesla dēļ nākas bumbierkoku nozāģēt, tā koksni iespējams izmantot lietderīgi – gatavot gan enerģētiski piemīlīgus, gan izturīgus mājsaimniecības priekšmetus.

Pārliecinies tūlīt – labs

Agro šķirņu bumbieriem klāt ražas laiks. Augļi parasti ir maigi, saldi un sulīgi, tāpēc nav ilgi uzglabājami.

Protams, vispareizāk būtu vicot iekšā tikko no koka plūktus svaigus bumbierus. Tajos esošie cukuri, pektīni, vitamīni un minerālvielas veicina organisma attīrīšanos no kaitīgām vielām un sārņiem, kas sevišķi ieteicams stresa un noguruma mocītajiem.

Lai arī bumbieru pamatgarša ir salda, augļi nesatur daudz kaloriju, tāpēc lieti noder iekļaušanai tievētāju ēdienkartē.

* Bumbieri ir lieliski ievārījuma, kompota un marmelādes gatavošanai, arī sulai. Ja to specifiskā monogarša īsti nepatīk, to droši var dažādot ar citu šajā laikā pieejamo ogu vai augļu piedevu. Tie labi padodas kaltēšanai.

* Kulinārijā bumbieri, jo īpaši marinēti vai sālīti nesaldo šķirņu vai pat savvaļas, ir interesants papildinājums ceptas un žāvētas gaļas ēdieniem, zivīm.

* Bumbieri sader ar pupiņām un puraviem, savdabīgi papildina kartupeļu biezputras garšu.

Reklāma
Reklāma

* Kulināri atzinīgi novērtējuši bumbieru etiķi, gardēži – bumbieru vīnu un sidru.

* Senatnē no kaltētiem savvaļas bumbieriem tika gatavoti milti maizes cepšanai. Arī mūsdienās dažu Kaukāza tautu virtuvē iecienīti plācenīši ar šādu piedevu.

* Pektīnvielas, kas atrodas gan svaigos, gan kaltētos augļos, veicina gremošanas trakta veselību; īpaši, ja tā jāstiprina pēc pārciestas caurejas vai smagākām vēdera ligām.

* Gremošanas procesu regulēšana svarīgāka tiem, kuriem jāsadzīvo ar cukura diabētu. Ja ārsts nav sniedzis citus norādījumus, vēlams pāris nedēļas padzert svaigi spiestu bumbieru sulu – pa 50 līdz 70 mililitriem pusstundu pirms ēšanas, ne vairāk kā 250 mililitrus dienā.

* Bumbieru sēklām piemīt pretcērmju iedarbība.

* Bumbieri, nedaudz pazeminot ķermeņa temperatūru, uz organismu iedarbojas atsvaidzinoši, tāpēc lietojami kā uzkoda pirtsrituāla laikā.

* Vārīti un cepti bumbieri – garda zāle bronhīta un aizsmakuma gadījumā.

* Veselības stiprināšanai der arī bumbierkoka lapas. Gan fermentētu, gan vienkārši sažāvētu lapu tēja kavē akmeņu veidošanos urīnpūslī.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.