Ēd ar kreiso roku, izvēlies mazāku šķīvi: 10 viltības, kā nepārēsties 2
Liekais svars ir teju vai mūslaiku traģēdija. Un runa nav pat par cilvēku kompleksiem. Daudziem, pat cenšoties, neizdodas notievēt. Palielināt fizisko slodzi, uzlikt slēdzeni ledusskapim, aizbarikādēties mājās un neiet ārā? Patiesībā viss ir relatīvi viegli. Tievē kā mēs, vājē kopā ar mums!
Lūk, slavena Lielbritānijas psihologa Ričarda Vaizmena ieteiktās idejas ātrākai tievēšanai.
1. Ēd no mazākiem traukiem.
Divos traukos var būt vienāda daudzuma ēdiens, tomēr mazākajā porcija vizuāli liksies lielāka. Citiem vārdiem: mazāks trauks – mazāka porcija.
2. Ja esi labroce, mācies ēst ar kreiso roku. Un otrādi.
Tas attiecas gan uz uzkodām, gan pametēdieniem. Apēstā daudzums samazināsies par 20%!
3. Dzer no augstām glāzēm.
Pirmajā brīdī var likties, ka īsā platā glāzē var ieliet mazāk dzēriena nekā šaurā un garā. Tomēr tā ir tikai ilūzija, jo pirmās tilpums ir lielāks, ko var vienkārši pārbaudīt.
4. Ievieto virtuvē spoguli.
Tika veikts eksperiments: virtuvē ēdāju priekšā novietoja spoguli un divus šķīvjus ar veselīgu un kaitīgu ēdienu. Izrādījās, ka cilvēki, kas atradās “spoguļa grupā”, daudz vairāk piedomāja, ko ēd un priekšroku deva veselīgākiem produktiem nekā cilvēki bez spoguļiem. Starp citu, spoguli ar magnētiņiem var pielīmēt pie ledusskapja.
5. Košļā košļājamo gumiju, kad jūti izsalkumu.
Dod priekšroku košļājamai gumijai ar augļu garšu, jo piparmētru un mentola garša var mainīt veselīga ēdiena garšu.
6. Ēd lēni.
Cilvēki, kuri paēd ātri, apēd vairāk! Palēnini maltītes tempu un noliec karoti (vai dakšu) uz galda pēc katra kumosiņa.
7. Izmanto dziļus un mazus traukus spilgtās krāsās.
Pētījumi rāda, ka cilvēki intuitīvi apēd mazāk, ja ēdiens atrodas uz sarkana šķīvja, jo šī krāsa asociējas ar “stop” zīmi jeb simbolu – pārstāj/izbeidz kaut ko darīt/apstājies.
8. Izslēdz televizoru ēšanas laikā.
Ēšana pie zilajiem ekrāniem neapzināti liek apēst vairāk. Ja iemācīsies neskatīties televizoru ēšanas laikā, tas samazinās apēsto līdz pat 50%!
9. Fotografē visu neveselīgo ēdienu, ko grasies apēst.
Tas palīdzēs samazināt apēsto produktu daudzumu vismaz par trešdaļu.
10. Izvairies vienā reizē izvēlēties ēdienu no plaša klāsta.
Kad cilvēks redz plašu ēdienu izvēli, viņš noteikti vēlas pamēģināt pēc iespējas vairāk gardumu. Apēsts tiks mazāk, ja būs mazāka dažādība.