Kā vajadzība pēc uzturvielām mainās laika gaitā? 0

To, kādas uzturvielas organismam ir nepieciešamas visvairāk, būtiski nosaka dzīvesveids, ko, savukārt, ietekmē dzīves cikls. Katrā vecumā vairāk par visu, cilvēkiem ir nepieciešamas makro uzturvielas – olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti. Tā kā organismam nav pa spēkam izveidot olbaltumvielu rezerves, to uzņemšana ik dienu ir jo īpaši svarīga. Jāpiemin, ka arī dzimums ietekmē to, kādas uzturvielas mums ir nepieciešamas vairāk, piemēram, sievietēm dzelzs ir vajadzīgs daudz vairāk nekā vīriešiem. Pēc 40 gadu vecuma, īpaši sasniedzot 60 gadu slieksni, strauji pieaug nepieciešamība pēc kalcija un D vitamīna. Laika gaitā pieaug nepieciešamība pēc polipiesātinātajām taukskābēm (Omega-3), kas ir nepieciešamas, lai mazinātu risku saslimt ar kardiovaskulārajām slimībām.

Reklāma
Reklāma
“Latvija ir iegājusi Nāves spirālē! Ar čurainu lupatu jāpatriec!” Hermanis par politiķiem, kuri valsti ved uz “kapiem”
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
“Izārdīs Latviju pa vīlēm!” Soctīklotāji “izceļ saulītē” vecu premjeres ierakstu soctīklos, kas izsauc viedokļu vētru
Lasīt citas ziņas

Līdz ar vecumu, palielinās risks saslimt ar dažāda veida slimībām, tāpēc veselīgs uzturs spēlē īpaši būtisku lomu to novēršanā. Šajā sakarā Dr. Martinčuks iesaka sekot līdzi šādiem ieteikumiem:

– samazināt sāls un cukura patēriņu;

CITI ŠOBRĪD LASA

– ierobežot piesātināto tauku, un jo īpaši transtauku, patēriņu;

– palielināt šķiedrvielu patēriņu uzturā;

– pārlieku neapstrādāt produktus un nodrošināt uzturā dažādību;

– samazināt uzņemto kaloriju daudzumu, ko iespējams panākt, ēdienkartē vairāk iekļaujot veselīgus produktus un izvēloties produktus, kas satur daudz olbaltumvielu;

– pietiekamā apmērā uzņemt antioksidantus, kalciju un D vitamīnu.

Bet kā gan mēs varam zināt, kurš no produktiem ir katram no mums vispiemērotākais un nodrošinās organismu ar nepieciešamajām uzturvielām? Dr. Martinčuks skaidro, ka ideālā gadījumā produktam jābūt sezonālam, audzētam reģionā, kurā dzīvo tā patērētājs, kā arī produktiem jābūt svaigiem un dabīgiem. Sekojot līdzi šiem vienkāršajiem ieteikumiem, produkts sniegs iespējami daudz un vērtīgas uzturvielas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.