Publicitātes foto

Dzīve laukos – kas iedvesmo ģimenes uzsākt savas lauku saimniecības? 0

Pēdējo gadu laikā vērojama pieaugoša tendence mainīt dzīvi pilsētā pret dzīvi laukos. Cits ikdienas ritms un vide daudzus iedvesmo savu aizraušanos attīstīt biznesā. Pateicoties tam, Latvijas lauku tūrisms plaukst un zeļ – tik daudz saimniecību, amatnieku, naktsmāju un citu vietējo tūrisma iespēju vēl nav bijis nekad. “Lauku ceļotājs” pirms ikgadējā pasākuma “Atvērtās dienas laukos” uzrunāja vairākas Latvijas lauku saimniecības, lai uzzinātu viņu ceļu no idejas līdz pat pirmajam klientam.

Reklāma
Reklāma
“Izārdīs Latviju pa vīlēm!” Soctīklotāji “izceļ saulītē” vecu premjeres ierakstu soctīklos, kas izsauc viedokļu vētru
7 lietas, kas notiek ar ķermeni, ja rītu sāc ar kafijas tasi tukšā dūšā
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
Lasīt citas ziņas

Vieta, kur satiekas Latvijas un Itālijas garšas!

Brīvdabas picērijā “Vīnkalni”, kurā jau trīspadsmito gadu saimnieko Žentiņu ģimene, draudzīgi sadzīvo Itālijas un Latvijas kultūras un ēdienu tradīcijas. Kā stāsta saimniece Zanda, viņi jau 30 gadus ir teju kā salaulājušies ar Itāliju – viņas ģimene to uztver kā savas otras mājas, tādēļ vien 7 km attālumā no Valmieras interesentus aicina uz īstas itāļu picas meistardarbnīcu, kas nu jau kļuvusi plaši atpazīstama ne tikai reģionā, bet arī citviet Latvijā.

CITI ŠOBRĪD LASA
Publicitātes foto

Saimniekiem ideja par picu darbnīcu radās 2009. gadā, kad viņi, kā jau daudzas citas latviešu ģimenes, saskārās ar finansiālām problēmām. “Tajā gadā pārvācāmies uz laukiem, darba arī nebija un vajadzēja domāt, ko mākam izdarīt “pa fikso, tulīt un tagad”. Man ienāca prātā ideja cept picas, jo biju strādājusi Itālijā par picu cepēju un zināju visus itāļu virtuves noslēpumus. Lieki nevilcinājāmies – vīrs mūsu lauku pagalmā uzbūvēja mazu nojumīti un mājas krāsni pēc visām itāļu tradīcijām, un jau pēc pāris mēnešiem vērienīgi nosvinējām manu dzimšanas dienu ar mūsu pirmajām picām,” tā Zanda Žentiņa.

Publicitātes foto

Atskatoties uz vairāk nekā dekādē paveikto, Zanda neslēpj prieku par sasniegto, jo lauku saimniecībai veikti vairāki atjauninājumi – sakārtota teritorija, atjaunota picas krāsns, izveidots plašs stāvlaukums un viss pārējais, lai iepriecinātu apmeklētājus, savukārt uzņēmējdarbībai radusies arī pēctecība – tagad saimnieku vecākais dēls vēris durvis kafejnīcai Valmierā, kā arī pavisam nesen atvērusies picu darbnīca Āgenskalna tirgū Rīgā. Neskatoties uz to, Zanda atzīst, ka paši ar vīru negrasās atgriezties pilsētas dzīvē: “Lauku lieliskums slēpjas tanī, ka var izdzīvot sevis veidoto stāstu un būt brīvs!

ieDillo – piešķir zupai latvisko garšu!

Nekas cits nespēj piešķirt zupai to īsto latviskās vasaras garšu, kā dilles, lociņi un citi smaržīgie garšaugi, kas plūkti savā piemājas dārziņā. Piemājas saimniecībā “Duciņi” Variešu pagastā Dilānu ģimene ir pavisam nesen – 2018. gada nogalē viņi pārcēlās no burzmainās Rīgas uz lauku apvidu, kur radās jaunas uzņēmējdarbības idejas, kuras saistītas ar zemes praktisku izmantošanu.

Publicitātes foto

Dilles latviešiem ir tik mīļš, pazīstams un plaši pielietots garšaugs, tādēļ radies jautājums – kāpēc gan to neizmantot visu gadu kaltētā veidā. 2020. gada pavasarī dzima ideja par dozētiem kaltētu garšaugu maisiņiem, kuri gatavi lietošanai latviešu virtuvē.

Jāsaka, ka ideja par ieDillo radās vēl laiku pirms pārvākšanās uz laukiem – 2017. gadā, kad pašiem vēl nebija saimniecības, un ģimene dzīvojusi Rīgā, pasākuma “Atvērtās dienas laukos” ietvaros viņi apciemoja vairākas lauku saimniecības.

Reklāma
Reklāma

Bijām sajūsmā par fantastiskajiem cilvēkiem, pie kuriem ciemojāmies šīs akcijas ietvaros, tāpēc nolēmām – kolīdz mums pašiem būs saimniecība, noteikti paši uzņemsim viesus. Un tā jau 2020. gada ziemā sākām veidot pirmos prototipus, piedalījāmies vairākos konkursos, uzņēmēju dienās un jau augustā paši uzsākām dalību “Atvērtās dienas laukos”. Šis būs jau trešais gads, kad piedalīsimies pasākumā un piedāvāsim apmeklētājiem pašiem izveidot savu unikālo garšaugu maisījumu, kā arī iegādāties melones un gurķa krustojuma “Carosello” (pūkainā gurķa) stādiņus”, stāsta saimniece Ilona.

Publicitātes foto

Viņa atzīst, ka šāda veida pasākums ļauj ielūkoties darbos tiem apmeklētajiem, kuri ikdienā nesaskaras ar dzīvi laukos: “Laukos top izcili produkti un dzīvo sirsnīgi, viesmīlīgi un talantīgi cilvēki – tā mēs varam paplašināt savu redzesloku un veidot jaunas sadarbības.”

Notraus rūsu no vācu motocikla!

Ja ir vēlme uz brīdi aizmirsties no ikdienas, gūstot pozitīvas emocijas – jādodas uz Balvu novadu pie Kaspara Romanova, kurš ir senlaicīgu motociklu kolekcionārs un restaurators retro moto klubā “Rūsa vējā”.

Saimniekam ir interesanta ideoloģija par motociklu atjaunošanu – tie ir jāatjauno tikai tādā mērā, lai tie “iet uz priekšu”, neaizraujoties ar vizuālo defektu uzlabošanu – motociklam ar savu izskatu jāizstāsta, ko tas piedzīvojis.

Publicitātes foto

“Rūsa vējā” aizsākās, kad Kaspars mācījās vidusskolā un viņam katru dienu vajadzēja ar kājām mērot 10 kilometrus uz un no skolas. Lai atvieglotu ikdienu, viņam radās vēlme par motorizētu braucamo, un pavisam drīz viņa īpašumā nonāca viņa pirmais motocikls, kas esot izrādījies ļoti vecs.

Jau tad saimnieks sapratis, ka viņš nevēlas to uzlabot līdz nepazīšanai, un aiz lielās mīlestības pret spēkratiem Kaspars sapratis, ka nevēlas to pārdot.

Publicitātes foto

Laikam ejot, Kaspara retro motociklu kolekcija augusi arvien plašāka un, kad pagalms jau palicis pilns, radās ideja aizraušanos attīstīt tālāk un dzīvesvieta laukos tam ir ideāli piemērota. Šobrīd, vairāk kā piecpadsmit gadus vēlāk, Kaspars turpina mainīt skaldītu malku pret veciem motocikliem, to rezerves daļām, dokumentiem un citu moto atribūtiku un var lepoties ar vairāk kā 100 dažāda vecuma spēkratiem.

Publicitātes foto

Taču ar to viss nebeidzas, saimnieks vēlas savu kolekciju papildināt ar kāpurķēžu motocikliem. “Rūsa vējā” var ne tikai apskatīt motociklus ar pavadošu stāstījumu, bet arī izbraukt ar unikālajiem retro motocikliem, jo lielākā daļa no tiem ir darba kārtībā.

Publicitātes foto

Jau 4. jūnijā norisināsies “Lauku ceļotājs” un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras organizētais pasākums “Atvērtās dienas laukos”, kas ir Latvijas apceļošanas pasākums ar mērķi mudināt Latvijas iedzīvotājus, kā arī ārzemju tūristus iepazīt Latvijas laukus un vietējās saimniecības.

Pasākumā piedalīsies 227 lauku tūrisma uzņēmēji un apmeklētājiem atvērtās vietas: naktsmītnes, amatnieki, pirtnieki, pārtikas ražotāji, biškopji, stādu audzētāji, lielās lauku saimniecības, pilis un muižas, atrakciju parki, lauku krodziņi un restorāni, dabas takas, muzeji u.c.

Plašāka informācija par pasākumu, dalībnieku piedāvājumiem un atlaidēm pieejama vietnē www.celotajs.lv/atvertasdienas.