Dzintara uzlējums potences stiprināšanai, eļļa – dzen prom ļauno 0
Dzintara dziedinošās īpašības tautas medicīnā zināmas sen – jūrā atrodamajos saules gabaliņos ir dzintarskābe, kuras īpašības pētītas arī zinātniski. Viens no dzintara izcelsmes skaidrojumiem ir saistīts ar vārdiem dzīt, dzītars – dzīt prom ļaunu, skaidro dzintara zvejniece Ilze Vainovska.
Kā pagatavo dzintara eļļu. Ņem jebkuru eļļu, ko drīkst karsēt un kam nav spēcīgas smaržas, piemēram, vīnogu kauliņu eļļu. Ieber noskalotus dzintarēnus un silda uz tējas sveces 20 minūtes, uzmanot, lai nav vairāk par 40 grādiem. Svarīgi ir nepārkarsēt, jo tad dzintars sabrūk. Šādi dzintarēnus var izmantot ne vairāk kā 20 reižu, pēc tam tie ir iztukšoti, sadrūp. Eļļu izmanto masāžām.
Dzintara uzlējums. 50 gramu dzintara kripatu ieber puslitrā degvīna un vismaz mēnesi tur tumšā vietā. Jo ilgāk glabā, jo spēcīgāka krāsa un garša. Dzer tukšā dūšā (20 minūtes pirms vai divas stundas pēc ēšanas) pa tējkarotei imūnsistēmas, potences stiprināšanai. Var rūpīgi ierīvēt locītavas un muskuļus. Kad degvīnu nolej, dzintaru vairākas dienas patur saulē un var izmantot atkārtoti trīs četras reizes. Pēc tam tas kļūst trausls un sadrūp. Ja izmanto spirtu, uzlējums būs gatavs pēc pāris dienām, bet tas iztukšo dzintaru vienā reizē un tādu jāprot iedzert – iesaka lietot pret kuņģa čūlu, uzēdot karoti sviesta.
Vairāk par augiem var lasīt žurnāla “36,6°C” pielikumā “Dabas Dziedniecības Ceļvedis”