Dzeltenais pulverītis kurkuma: kad jāievēro piesardzība, to lietojot veselības uzlabošanai 1
“Lasīju par kurkumas pulvera dzēriena labvēlīgo iedarbību uz veselību. Man ir cukura diabēts, tāpēc esmu mazliet piesardzīga. Vai man šis dzēriens varētu palīdzēt?” ZAIGA TREIJA JAUNBĒRZĒ
Grūti izcelt tikai vienu vai dažas kurkumas vērtīgās īpašības, jo šo garšvielu var droši lietot pārtikā. Veselības uzlabošanas nolūkos aptieku tīkla “Euroaptieka” farmaceite Daina Bulmeistere iesaka ievērot piesardzību.
Ilgstoši un lielās devās lietoti kurkumas preparāti var radīt dispepsiju (sāpes, diskomfortu kuņģī, vēdera pūšanos, atraugas, rūgtu garšu mutē, dedzinošu sajūtu pakrūtē, barības atgrūšanu) un kuņģa gļotādas kairinājumu.
Par kurkumas lietošanu ar ārstu jākonsultējas cilvēkiem, kuriem ir žultsakmeņi vai žults izdales problēmas, kā arī diabēta pacientiem, jo kurkumīns (aktīvā viela, kas kurkumai dod koši dzelteno krāsu) var mazināt glikozes līmeni asinīs un kombinācijā ar cukura diabēta ārstēšanā izmantotajiem medikamentiem spēj izraisīt hipoglikēmiju.
Piesardzība jāievēro grūtniecības un zīdīšanas laikā, kad kurkumu drīkst lietot kā garšvielu, tomēr uztura bagātinātāji, kas to satur, nav vēlami.
Arī pacientiem, kuri gatavojas ķirurģiskai operācijai, kurkumas preparātus nevajadzētu lietot vismaz divas nedēļas pirms tās, jo šī viela var darboties kā asiņu šķidrinātājs.