Dželato – kārdinošs itāļu saldējums. Citronu dželato. Fotorecepte 2
Itāļu saldējums, un tieši dželato, skaitās pats labākais pasaulē! Boloņā pat atvērta speciāla Gelato University, kur studentiem māca gatavot dželato no augļiem un ogām, šokolādes un vaniļas, un tāpat no dažādiem eksotiskiem produktiem, piemēram, olīveļļas, siera, bazilika un pat sarkanā vīna. Ja jums nav iespējas apmeklēt itāļu dželateriju un pamieloties ar gardiem saldējumiem, varat pagatavot to mājās. Tas nepavisam nav sarežģīti!
Sastāvdaļas:
6 olu dzeltenumi
0,5 l piena
200 g saldā krējuma
250 g cukura
2 citroni
1 ēdamkarote citronu liķiera
1. Nomizo citronus.
2. Miziņas liek pienā, uzvāra un uzreiz noņem no uguns.
3. Pārlej masu traukā un ļauj pastāvēt 10 minūtes. Piens iegūs skaistu un maigu citronu nokrāsu un neatkārtojamu aromātu!
4. Sakuļ olu dzeltenumus ar cukuru.
5. Ielej dzeltenumos silto pienu un sakuļ ar mikseri nelielā ātrumā.
6. Olu piena maisījumu liek uz nelielas uguns un, nepārtraukti maisot, vāra, līdz masa sabiezē. Tiklīdz tā ir sabiezējusi, noslēdz uguni un masu uz laiku atstāj. Maisa vēl vienu minūti. To var darīt arī ūdens peldē (ja baidāties, ka varētu sanākt omlete).
Rūpīgi atdzesē olu piena maisījumu. Trauku var ielikt traukā ar aukstu ūdeni un ledu. Vēlreiz samaisa. Masai jābūt vienmērīgai. Var arī izberzt caur sietu.
7. Saldo krējumu ielej miksera traukā un kopā ar miksera slotiņām ieliek saldētavā uz 10-15 minūtēm.
8. Sakuļ atdzesēto saldo krējumu kuplās putās (taču ne līdz sviesta konsistencei!). Pievieno pāris pilienu citronu liķiera. Ja saldējums paredzēts pieaugušajiem, var arī vairāk.
9. Ja ir saldējuma mašīna, tad saldējumu gatavo tajā. Ja nē – lieciet masu saldētavā uz divām stundām. Pēc tam sakuliet to blenderī un atkal nolieciet uz 1,5-2 stundām. Vairākkārtēja sakulšana palīdzēs masai veidot krēmīgu struktūru, neveidosies ledus kristāli.
10. Atkārtoti saldējiet un sakuliet pāris reižu, līdz izveidojas maigs saldējums. To var pasniegt uzreiz vai likt formā un glabāt ledusskapī vairākas dienas.
Recepte no povarenok.ru