Dopings pavasara sagaidīšanai 0
Nogurums, saules gaismas trūkums un tumši vakari, spēku izsīkums, vitamīnu deficīts. Pavasaris jau tuvu, bet tik grūti to sagaidīt! Viens no depresijas cēloņiem ir serotonīna – vielas, kas atbildīga par labu garastāvokli, – samazināšanās smadzenēs. Kā atgūt dzīvesprieku un optimismu? Var mainīt savu uztura politiku un pārskatīt ēdienkarti, iekļaujot tajā dabiskos dopingus.
Zaļā tēja ne tikai lieliski remdē slāpes, bet arī tonizē nervu sistēmu un dod enerģiju. Tajā ir četras reizes vairāk C vitamīna nekā citronā un 10 reižu vairāk nekā melnajā tējā. C vitamīns ir aktīvs antioksidants. Zaļo tēju dzerot, tiek uzņemtas aminoskābes, kas veicina organisma atjaunošanos pēc lielas slodzes. Tajā ir daudz mikroelementu: fluors, jods, dzelzs, arī fosfors un kālijs, kas nepieciešami sirdsdarbībai. Zaļo tēju iesaka tiem, kas vēlas novājēt, un cilvēks bez liekā svara ir mundrāks un aktīvāks.
Kafija ir visu nogurušo prieks. Tasīte šā dzēriena, un uz kādu laiku atgriežas darbspējas. Kafija, pateicoties kofeīnam, ir īsts uzmundrinātājs, kas palīdz ātrāk pamosties. Tiem, kuriem ir zems asinsspiediens, tasi kafijas iesaka lietot profilaksei. Divas tasītes spējot stimulēt to smadzeņu daļu, kas atbildīga par uzmanību un koncentrēšanos. Mazās devās kafija paātrina domāšanas procesus, reakcijas ātrumu un darbspējas, bet, lietota pārāk daudz, var izraisīt sirdsklauves.
Banāns palīdz domāt, saglabā koncentrēšanās spējas un uzlabo atmiņu. Apēst banānu faktiski nozīmē iegūt enerģijas lādiņu. Tajā esošā glikoze un vitamīni organismā uzsūcas nekavējoties, radot možuma sajūtu. Magnijs un B vitamīns, ko satur auglis, ir lielisks līdzeklis cīņā ar stresu. Vienā banānā ir trīs reizes vairāk kālija nekā ābolā un divreiz vairāk ogļhidrātu nekā apelsīnā. Ideāla uzkoda darbaholiķiem, jo tajā ir mazliet vairāk par 100 kalorijām, un uzreiz rodas sāta sajūta.
Rieksti, lai arī dažādi, visi kā viens ir kalorijām bagāti. Kas gan cilvēkam vajadzīgs, lai būtu enerģija? Protams – jāuzņem kalorijas. Taču labā ziņa ir tā, ka rieksti nesatur holesterīnu. Sevišķi daudz labo tauku ir Makadamijas riekstos. Valrieksti, zemesrieksti, Brazīlijas rieksti, Indijas rieksti, mandeles, ciedru rieksti – tie visi stimulē smadzeņu darbību. Tajos ir daudzveidīgs minerālvielu un vitamīnu klāsts. Rieksti ir lielisks olbaltumvielu avots, tāpēc tie īpaši piemēroti veģetāriešiem.
Medus jālieto, ja spēks nepieciešams uzreiz, bet speķis, ja enerģija vajadzīga visu dienu, – tā vēsta paruna. Organismam medus patīk, tas ātri uzsūcas un atbrīvo enerģijas slūžas. Medu iesaka cilvēkiem, ja ir fiziska un garīga pārpūle, kā arī atveseļošanās periodā. Atšķirībā no cukura medū ir dažādi mikroelementi. Ja šo bišu produktu pievieno tējai, tai jābūt nedaudz atdzisušai, jo karstā ūdenī medus zaudē daļu savu teicamo īpašību.
Žāvēti augļi ir ātrie organisma enerģijas avoti. Ne velti riekstu un žāvētu augļu kokteili sauc par “studentu brokastīm”. Atšķirībā no svaigiem augļiem žāvētie spēj ilgu laiku saglabāt savas vērtīgās īpašības, tā apgādājot cilvēku organismu ar vitamīniem arī nesezonā. Tie satur kāliju, kalciju, magniju, dzelzi un citas minerālvielas. Žāvētos augļus ēd kopā ar riekstiem vai auzu pārslām. Tajos ir sabalansēta šķiedrvielu un organisko skābju attiecība, un liels daudzums minerālvielu padara žāvētus augļus par lieliskiem produktiem ikdienas uzturā.
Šokolāde vairāku gadsimtu garumā slavēta kā brīnumlīdzeklis pret visām kaitēm, sākot no drudža un beidzot ar depresiju. Pētnieki pierādījuši šokolādes labvēlīgo ietekmi uz organismu. Tā uzlabo garastāvokli, der pret nogurumu un rada laimes izjūtu. Vislabākā enerģija ir melnās šokolādes gabaliņā.
Citrusi – apelsīni, mandarīni, citroni, laimi, greipfrūti. Visi šie augļi uzmundrina un dod sparu. Pateicoties lielai C vitamīna koncentrācijai, citrusaugļi stiprina imunitāti. Tajos esošās rūgtvielas, jo sevišķi greipfrūtos, iedarbojas tonizējoši. Īpaši vērtīgi tas ir pēc fiziskām slodzēm. Citrusaugļu ēšana stiprina nervu sistēmu. Bieži vien pietiek ar citrusaugu eļļas aromātu, lai sajustu enerģijas pieplūdumu. Uzmundrina pat to spilgtā krāsa.
Diedzētās sēklās un graudos koncentrēts vitamīnu, minerālvielu, mikroelementu, aminoskābju, enzīmu, hlorofila un šķiedrvielu avots. Diedzētie graudi satur A, B grupas vitamīnus (B1, B2, B6, B12), C, D, E, K, dzelzi, mangānu, fosforu, cinku, kalciju, kāliju, magniju. Diedzēt var redīsu, lucernas, sinepju, kressalātu, krešu, saulespuķu, galda biešu, sinepju, sarkano un zaļo kāpostu sēklas, kviešu, miežu, rudzu, griķu un auzu graudus, Ķīnas pupiņas, lielos pelēkos zirņus, lēcas. Galvenais, lai sēklas un graudi nebūtu kodināti vai kā citādi ķīmiski apstrādāti. Diedzētu graudu un sēklu lietošana uzturā palīdz atgūt enerģiju, uzlabo gremošanas trakta darbību, paaugstina imunitāti, palēnina organisma novecošanu, veicina organisma attīrīšanos, uzlabo vielmaiņu, stiprina sirds un asinsvadu sistēmu, stabilizē nervu sistēmu.