Torte “Tres leches” – sildāmies pie Nikaragvas, Meksikas, Kubas un Gvatemalas salduma. Fotorecepte! 0
Tortes “Tres leches” jeb “Trīs pieni” saknes joprojām ir strīdus apvītas. Vairums vēsturnieku spriež, ka torte radusies Nikaragvā. Citi uzskata, ka tās dzimtene ir Meksika. Taču praktiski visi vēsturnieki sliecas domāt, ka “Tres leches” radusies Latīņamerikā. “Tres leches” īpaši populāra ir Nikaragvā, Meksikā, Kubā, Puertoriko un Gvatemalā, arī Dominikānas republikā. Pēdējā gan receptē iebiezinātā piena vietā izmanto kokosriekstu pienu. Bet citos Centrālamerikas reģionos torti izmērcē ūdens, ruma, brendija un cukura maisījumā, lai pagatavotu “Pastel borracho”, kas nozīmē “Iereibusī torte”.
Trīs galvenās “Tres leches” sastāvdaļas ir trīs veida piena (no šejienes arī nosaukums): iebiezinātais piens, pilnpiens un saldais krējums. Tos samaisa, lai izveidotu pienīgu mērci, kas labi piesūcina biskvītu, dodot tam mitru, blīvu tekstūru.
Pagatavošana:
1. Uzsilda cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Traukā liek miltus, cepamo pulveri un sāli. Noliek malā.
2. Uz mazas uguns katlā silda pienu ar sviestu tikai tik ilgi, lai sviests izkustu.
3. Lielākā katlā iesit olas, pievieno cukuru, sakuļ, līdz rodas vienmērīga masa un tā kļūst gaiša – aptuveni 5 minūtes.
4. Pakāpeniski pievieno miltus (pa karotei) un pienu.
5. Tāpat pakāpeniski pievieno sviesta maisījumu, pa 1/3 krūzītes vienā piegājienā.
6. Visu sakuļ vienmērīgā masā. Noņemamo formu iesmērē ar sviestu un pārkaisa ar miltiem. Izvēlas 22 cm diametra formu, 6 cm augstumā. Ielej mīklu un cep cepeškrāsnī 40-50 minūtes.
7. Gatavajam biskvītam jābūt rožainam un elastīgam. To nedaudz atdzesē.
8. Tikmēr gatavo masu, ar kuru torti piesūcinās.
9. Samaisa trīs pienus. Ar asu nazīti izņem sēkliņas no vaniļas pāksts un pievieno pienam. Īstās vaniļas vietā var izmantot arī vaniļas esenci vai vanilīnu.
10. Biskvītu izņem no formas. Pārliek to dziļā traukā, piemēram, katlā, kas ir nedaudz platāks. Visā virsmā sadur dziļus caurumus. Lēnām pārlej virskārtai paredzēto masu. Uzliek vāku un atstāj, lai sasūcas, uz stundām piecām, bet vislabāk uz nakti. Finālā kūkai jābūt kā sūklim, kas piesūcies ar pienīgo masu.
11. Ņem torti no katla, apgāžot to otrādi. Oriģinālā virspusi rotā ar putukrējumu, taču šoreiz tas pārklāts ar vārītu iebiezinātu pienu.
12. Torte it kā izskatās ļoti vienkārši. Taču – pagaršojot to, es biju ļoti iespaidota! Torte ir neiedomājami viegla, ļoti mitra un salda, taču – ne šķebinoša. Protams, tā ir kalorijām bagāta, taču, izvēloties pareiza izmēra porciju, tas ir lieliskākais veids, kā pabeigt vieglu maltīti vai laba “kompānija” kafijai.
Recepte no hellokitchen.ru