Pumpuri – īsta vitamīnu bumba! Derēs gan diētas, gan gavēņa ievērotājiem 5
Inita Šteinberga, “Latvijas Avīze, AS “Latvijas Mediji”
Lai mazinātu stresu un ziemas “riepu”, tagad dabā iet pat zvērināti dīvāna mīļotāji. Pastaigas būs vēl efektīvākas, ja staigājot apēdīs arī pa kādam pumpuram. Tie ir īsta vitamīnu bumba. Derēs gan diētas, gan gavēņa ievērotājiem.
“Es esmu laimīgs cilvēks, jo ik rītu un vakaru varu aizstaigāt uz mežiņu un apēst pa saujai augu pumpuru. Nekādi mākslīgie imunitātes stiprinātāji aptiekās man nav jāmeklē,” vairāk lietot dabas veltes mudina sertificēts pirtnieks un dziednieks Ziedonis Kārkliņš.
Viņš ir arī diplomēts bioķīmiķis un mediķis, tādēļ dabas dāvanas spēj novērtēt no dažādiem aspektiem. Pumpuros augi sakrājuši spēku, kas drīz vien pārtaps lapās, dzinumos, ziedos un briedēs augļus.
Der visas garšas
Pumpuru vākšanai der visi koki un krūmi. Izņēmums ir indīgie augi – īves, segliņi –, taču no tiem vairāk jāuzmanās, vācot pumpurus piemājas dārzā. Drošības pēc vislabāk pumpurus vākt no tiem kokiem un krūmiem, kurus pazīst.
Visgardākie, saldenākie pumpuri ir liepai. Arī kļavas un bērzi ir smeķīgi. Savukārt apsēm un alkšņiem pumpuri ir rūgteni, taču organismam ļoti noderīgi (par maz uzņemam vērtīgās rūgtvielas).
Noskata īsto vietu
Pumpuru medībās vajadzētu doties vismaz 200 metru no ceļiem, lai papildus veselīgajām neuzņemtu arī nevēlamas vielas. Taču, ejot pa meža taciņu, var droši sabraucīt visus, kas aizsniedzami.
Pumpurus zaram vienkārši nolasa ar pirkstiem. Vākšanai nederēs plastmasas maisiņi, jo augi tajos sasūt. Vislabākais variants, kādu izmanto arī pats pirtnieks, ir aizskrūvējamo stikla burciņu iesiet auklā un uzkārt kaklā. Tad abas rokas būs brīvas vitamīnu lasīšanai.
Kad darbošanās galā, burciņai uzskrūvē vāciņu, lai labums neizbirst. Aizejot mājās, vāciņu tūliņ noņem un pumpurus izber plānā kārtiņā, jo tie ir dzīvi un elpo.
Lieto pēc patikšanas
Vislabāk pumpurus apēst turpat dabā, izgaršojot katru koka meistardarbu atsevišķi – kāds kuram skābumiņš, kam sveķu garša u. c.
Svaigumu no rīta vāktie saglabās līdz vakaram. Pāris dienas – arī ledusskapī. Pumpuri ir garda piedeva salātiem, putrām un sviestmaizēm. Taču tos nedrīkst apstrādāt termiski, lai vitamīnu bumbas nezaudētu vērtību.
. Pumpurus var apliet arī ar konjaku un šādi sagatavot spēcinošu pretsaaukstēšanās līdzekli.
Daļu pumpuru dziednieks arī lēni izkaltē un visu gadu lieto kā papildinājumu ēdieniem. Šos pumpurus glabā cieši aizskrūvētā burkā. Tos var arī samalt, taču tikai pirms lietošanas, lai tie neoksidētos.
Pumpuri ir visvērtīgākie pirms plaukšanas – kad sāk piebriest, maina krāsu, izmēru, tajos sarosās enzīmi un citi labumi. Dabai no pumpuru vākšanas nebūs ļaunuma, jo cilvēks var aizsniegt tikai apakšējos zarus, kas augiem nav būtiskākie.
Protams, nevajadzētu nodīrāt jaunos, mazos kociņus, sevišķi galotnes daļā.
Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu