Arī ziemā var lasīt dzērvenes. Vai tā ir, un vai mainās ogu kvalitāte? 0
Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Esmu dzirdējis, ka arī ziemā var lasīt dzērvenes. Vai tā ir, un vai mainās ogu kvalitāte? Vitolds Cēsīs
“Ja ir piemēroti laika apstākļi, ogot var itin labi. Piemēram, pērn dzērveņojām janvārī. Mēs vienu lauku tieši atstājam vēlajai ziemas lasīšanai,” skaidro lielogu dzērveņu audzētājs Andris Ansis Špats Bīriņos.
Sniegs sargā
Patlaban zem sniega segas augsne nav sasalusi un ogas labi saglabājušās. Ziemas ražu apdraud mazs sniega daudzums un sērsna, kas var aplauzt ogu stīdziņas, tad tās sabirst zemē, sūnās. Arī mežazvēri vai cilvēki, ja staigā pāri tādā brīdī, var papostīt ogu ražu.
Taču tagad, šķiet, lasīšanu nekas neapgrūtina. Ja ir vēlme, dzērveņu audzētājs aicina ciemos uz ogu lasīšanu. Līdzi jāņem silti rezerves cimdi, tēja, jātērpjas atbilstīgi gadalaikam.
Lasīt var gan kultivētās lielogu dzērvenes, gan savvaļnieces purvos (abas gan ir radinieces tikai nosaukuma pēc). Lielās, protams, vēsumā vieglāk lasīt. Vākšanu apgrūtina tikai tas, ka auga lapiņas arī iekrāsojušās ziemai raksturīgajā sarkanīgajā tonī, kas līdzinās ogu krāsai un maldina ogotāju.
Vērtību nezaudē
Sala ietekmē mainās ogu sastāvs, taču nemainīgi paliek augstvērtīgs. Ja rudenī dzērvenes ir vākšanas gatavībā, ziemā – jau kļuvušas mīkstas. Tas ir līdzīgi kā ar ziemas āboliem, kurus vāc, kamēr tie vēl cieti un nav paguvuši ienākties. Tagad dzērvenes vairs nav tik skābas, jo skābe ir mazinājusies, bet pieaudzis cukuru un pektīna daudzums. Spiežot sulu no rudenī vāktajām ogām, tā būs dzidrāka nekā no tagad lasītajām, kad pektīns to padarīs duļķaināku. Ja vēlas dzidru sulu, tā cītīgāk jākāš. Taču šie biezumi ir ļoti vērtīgi un labi noderēs gardām želejām.
Glabājas labi
Audzētājs iesaka salasītās dzērvenes glabāt stikla burkās, kurās ielej nedaudz ūdens. Ūdens palīdzēs saglabāt mitrumu traukā, un ogas nesakaltīs. Ja vāku neliek, tad ūdeni atjauno, kad tas izgarojis. Taču arī tad, ja ogas sažūst, tās nav jāmet prom. Pirms lietošanas tās iemērc ūdenī, un tās atkal kļūs jauki apaļas.
Ja ir iespēja, dzērvenes lieliski var glabāt saldētavā. Ogas ir izturīgas, tās var iebērt gan plastmasas, gan tīkliņa maisos.