Foto: SHUTTERSTOCK

Arī ziemā var lasīt dzērvenes. Vai tā ir, un vai mainās ogu kvalitāte? 0

Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Esmu dzirdējis, ka arī ziemā var lasīt dzērvenes. Vai tā ir, un vai mainās ogu kvalitāte? Vitolds Cēsīs

“Ja ir piemēroti laika apstākļi, ogot var itin labi. Piemēram, pērn dzērveņojām janvārī. Mēs vienu lauku tieši atstājam vēlajai ziemas lasīšanai,” skaidro lielogu dzērveņu audzētājs Andris Ansis Špats Bīriņos.

Sniegs sargā

CITI ŠOBRĪD LASA

Patlaban zem sniega segas augsne nav sasalusi un ogas labi saglabājušās. Ziemas ražu apdraud mazs sniega daudzums un sērsna, kas var aplauzt ogu stīdziņas, tad tās sabirst zemē, sūnās. Arī mežazvēri vai cilvēki, ja staigā pāri tādā brīdī, var papostīt ogu ražu.

Taču tagad, šķiet, lasīšanu nekas neapgrūtina. Ja ir vēlme, dzērveņu audzētājs aicina ciemos uz ogu lasīšanu. Līdzi jāņem silti rezerves cimdi, tēja, jātērpjas atbilstīgi gadalaikam.

Lasīt var gan kultivētās lielogu dzērvenes, gan savvaļnieces purvos (abas gan ir radinieces tikai nosaukuma pēc). Lielās, protams, vēsumā vieglāk lasīt. Vākšanu apgrūtina tikai tas, ka auga lapiņas arī iekrāsojušās ziemai raksturīgajā sarkanīgajā tonī, kas līdzinās ogu krāsai un maldina ogotāju.

Vērtību nezaudē

Sala ietekmē mainās ogu sastāvs, taču nemainīgi paliek augstvērtīgs. Ja rudenī dzērvenes ir vākšanas gatavībā, ziemā – jau kļuvušas mīkstas. Tas ir līdzīgi kā ar ziemas āboliem, kurus vāc, kamēr tie vēl cieti un nav paguvuši ienākties. Tagad dzērvenes vairs nav tik skābas, jo skābe ir mazinājusies, bet pieaudzis cukuru un pektīna daudzums. Spiežot sulu no rudenī vāktajām ogām, tā būs dzidrāka nekā no tagad lasītajām, kad pektīns to padarīs duļķaināku. Ja vēlas dzidru sulu, tā cītīgāk jākāš. Taču šie biezumi ir ļoti vērtīgi un labi noderēs gardām želejām.

Glabājas labi

Audzētājs iesaka salasītās dzērvenes glabāt stikla burkās, kurās ielej nedaudz ūdens. Ūdens palīdzēs saglabāt mitrumu traukā, un ogas nesakaltīs. Ja vāku neliek, tad ūdeni atjauno, kad tas izgarojis. Taču arī tad, ja ogas sažūst, tās nav jāmet prom. Pirms lietošanas tās iemērc ūdenī, un tās atkal kļūs jauki apaļas.

Reklāma
Reklāma

Ja ir iespēja, dzērvenes lieliski var glabāt saldētavā. Ogas ir izturīgas, tās var iebērt gan plastmasas, gan tīkliņa maisos.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.