Divkrāsu gardums – marmora kēkss 0
Ne pārāk salds un ne pārāk trekns, toties garšīgs. Tas ir marmora kēkss, kas iederēsies gan svētku reizē, gan būs lielisks deserts nedēļas nogales pusdienās.
Sastāvdaļas
• 400 g kviešu miltu
• 250 g sviesta
• 250 g cukura
• 1 glāze piena
• 3 olas
• 1 ēdamkarote kakao
• 1 tējkarote vaniļas cukura
• pustējkarote cepamā pulvera
• citrona miziņa
Pagatavošana
Lielā bļodā ar mikseri sakuļ mīkstu sviestu ar cukuru un vaniļas cukuru, līdz veidojas krēmīga konsistence.
Tad pa vienai iekuļ olas, pievieno miltus, pienu, vaniļas cukuru, rīvētu citrona miziņu un puto, līdz veidojas viendabīga masa.
Mīklai jābūt krēmīgai un vienmērīgai, taču jāuzmanās nepārkult, lai kēksā neveidotos gaisa kabatiņas.
Mīklu sadala divās vienādās daļās un liek divās bļodās. Vienai daļai pievieno kakao pulveri.
Ieteicams izvēlēties tumšo kakao, tad raksti kēksā labāk izcelsies.
Uzsilda cepeškrāsni, ar eļļu ietauko cepamo veidni, apkaisa ar rīvmaizi vai mannu.
Sagatavotajā veidnē liek mīklu: ēdamkaroti baltās mīklas, tai virsū ēdamkaroti kakao mīklas. Pakāpeniski iepilda abas mīklas.
Ja gribas, lai kēksa raksts ir vienmērīgs, veidni nevajag kustināt. Var arī veidni sakratīt, lai mīklā veidotos marmora raksts.
Kēksu cep aptuveni 40 minūtes 180 °C. Pirmās 20 minūtes nevajadzētu virināt cepeškrāsns durtiņas, jo tad mīkla var saplakt.
Pirms izņemšanas kēksa gatavību pārbauda, ar koka irbulīti iedurot kēksā. Ja irbulītis ir sauss, kēkss ir izcepies.
Pēc izņemšanas no cepeškrāsns kēksu izņem no veidnes un atdzesē. Rotā ar šokolādes plāksnītēm un uzbārsta pūdercukuru.
Ja ir vēlēšanās, mīklai var pievienot rozīnes vai žāvētas dzērvenes.